10 tipp: erre mindenképpen figyelj a vihar alatt

Pénzcentrum2015. július 8. 16:35

2014-ben több mint 30 ezer bejelentés érkezett a viharkárok miatt, ezek egy része azonban a megfelelő előkészületekkel elkerülhető. A szakértők szerint a lakástulajdonosoknak fontos ismerniük, a biztosításuk milyen károkra terjed ki, szükség esetén pedig érdemes bővíteni a fedezett kockázatok körét - olvasható a Generali Biztosító közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint hidegfront érkezik az országba. Négy észak-nyugati megye kivételével mindenhol a legmagasabb, azaz piros riasztást adtak ki a vihar miatt: helyenként erős, akár 90 kilométer/órát meghaladó széllökésekre, illetve intenzív jégesőre és felhőszakadásra lehet számítani.

A viharok évről-évre jelentős károkat okoznak: a Biztosítóhoz 2014-ben több mint 30 000 viharkárral kapcsolatos bejelentés érkezett. Felhőszakadáshoz köthetően 2013-ban még csupán 2500 káresetet regisztrált a társaság, tavaly azonban már közel 6000-re nőtt ez a szám. Nem szabad alulbecsülni a heves zivatarokkal járó villámcsapásokat sem, hiszen az elmúlt évben közel 10.000 esetben okoztak károkat.

A szakértők szerint a károk egy része elkerülhető, illetve elővigyázatossággal és felkészültséggel csökkenthető hatásuk:

  • 1. Erős széllel érkező zápor, zivatar előtt mindenképpen zárjuk be az ablakokat, lehetőség szerint engedjük le a redőnyöket is.
  • 2. Érdemes elhúzni a függönyöket is, amelyek az ablakok törése esetén megvédenek bennünket az üvegszilánkok okozta sérülésektől.
  • 3. Kiadós zivatar előtt húzzuk ki a konnektorból a TV, a számítógép és a többi elektromos készülék csatlakozóját, illetve a tv-k esetében az antennát is, hogy elkerüljük a közvetett villámcsapások okozta károkat.
  • 4. Elektromos készülékek esetében villámvédelemmel ellátott elosztókkal csökkenthetjük a károk mértékét, de fontos tudni, hogy a telefon-, internet- vagy TV-kábelcsatlakozáson keresztül még így is kárt tehet egy közeli villámlás az eszközökben. Amennyiben a készülék csatlakozója (pl. cirkó, elektromos kapu) nem húzható ki a konnektorból a károk többlépcsős túlfeszültség-védelmi rendszer kialakításával csökkenthetők.
  • 5. A villámcsapások miatt keletkező károk miatt fontos a villámhárító állapotának ellenőrzése is, hiszen ha nincs megfelelően földelve, akkor már nem védi otthonunkat. Ha mégis becsapott a villám, érdemes a ház teljes elektromos hálózatát felülvizsgáltatni.
  • 6. A kertes házak ereszeit és csatornáit mindig tisztán kell tartani, hiszen a hirtelen lezúduló csapadékot csak így tudják megfelelően elvezetni. Illetve gyakoriak a beázással összefüggő káresetek is, amelyeket a tető rendszeresen karbantartásával kiküszöbölhetünk.
  • 7. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a kertben lévő fákat, szükség esetén pedig le kell vágni az elhalt ágakat, amelyek egy nagyobb szélvihar során letörve kárt tehetnek az épületben vagy az ott parkoló autókban.
  • 8. Az udvarból, kertből viharok előtt vigyük biztonságos helyre vagy rögzítsük, amit elfújhat vagy megrongálhat a szél.
  • 9. Autónkkal vihar idején lehetőség szerint fedett helyen parkoljunk, azonban ha erre nincs lehetőségünk, akkor is minél távolabb a fáktól és épületektől.
  • 10. Amennyiben az épület pincéjébe korábban többször is befolyt a csapadék, érdemes a közelben tartani olyan homokzsákokat, amelyekkel felhőszakadás esetén elzárható a víz útja. Illetve a beázásnak kitett értékeket helyezzük biztonságba.

Címkék:
otthon, figyelmeztetés, viharkár,