Sok fiatal szeretne saját otthont, de kevesen engedhetik meg maguknak

Pénzcentrum2015. június 21. 11:02

Nőtt az albérletek és lakóingatlanok iránti kereslet az elmúlt években: a piac fellendülőben van. Bár a fiatalok egyre jobban vágynak a saját otthonra, kutatások szerint 100-ból mindössze 10-en élnek saját tulajdonú ingatlanban, aminek részben az az oka, hogy nem rendelkeznek a lakásvásárláshoz szükséges összeggel.

A pozitív piaci változásoknak kutatások szerint a fiatalok is örülhetnek: az Y generáció tervei között - mára közel 50 százalékban - első helyen szerepel a saját otthon, noha 2003-2004 óta harmadára csökkent azon fiatalok aránya, akik rendelkeznek a saját ingatlan vásárlásához szükséges pénzösszeggel.

Tény, hogy bár a fiatalok egyre jobban vágynak a saját otthonra, közülük csupán minden tizedik él saját tulajdonú ingatlanban. Ez az arány az ötven év felettieknél már 80 százalék.

CSOK: nagyon sokan érdeklődnek

Jelentős az érdeklődés a július 1-jétől hatályos új lakástámogatási rendszer, a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) iránt, amely a korábbi "szocpolt" váltja fel - mondta Tokodi Gábor, az FHB vezérigazgató-helyettese hétfőn este az M1 aktuális csatornának.

Közel 20 ezer olyan regisztrált ügyfele van a banknak, aki érdeklődött a megújult szocpol támogatás iránt, a tavalyi második félévtől folyamatosan nő az érdeklődés - közölte a vezérigazgató.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A CSOK 500 ezertől 3,25 millió forintig terjedő támogatást jelent a gyermekek számától, a lakás nagyságától és az ingatlan energiahatékonyságától függően. A korábbi rendszer két fontos ponton bővült: már egy gyermek, vagy annak vállalása esetén is igénybe lehet venni, továbbá már nemcsak új, hanem használt ingatlan vásárlására, bővítésre is kérni lehet.

Címkék:
otthon, csok fhb, csok,