Most milliókat kaphatsz ajándékba: ennyit várnak cserébe

Pénzcentrum2015. június 20. 12:25

Sok információ látott már napvilágot a július 1-től igényelhető CSOK-kal kapcsolatban. Bőven vannak azonban még olyan részletkérdések, amelyekre eddig nem nagyon kaptunk választ. Ezekből szemezettünk.

Alig tíz nap múlva, július elsején elstartol a családok kibővített otthonteremtési kedvezménye, vagyis a CSOK. A 7 legfontosabb kérdést a jogosultságról, illetve az igénylés menetéről már tegnap górcső alá vettük, most azonban néhány érdekes részletbe avatjuk be olvasóinkat.

4 fontos kérdés, amelyre IGEN a válasz:

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, akinek korábban már volt lakástulajdona?

Igen; viszont amennyiben a korábbi lakás(ok) értékesítése 5 éven belül történt, annak árát be kell számítani a mostani beruházásba saját erőként. A beszámítandó eladási ár jogszabályi kivételekkel csökkenthető.

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, aki lakástulajdonától adásvétel keretében néhány nappal korábban vált csak meg kifejezetten azért, hogy igénybe vehesse a CSOK-ot? Szabályos ez?

Igen; de annak eladási árát be kell számítani az önerőbe. Lásd az 1. pontot!

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, aki 100 százalékos tulajdonosa egy 10 millió forintos lakásnak, amelyet egy 20 millió forintosra cserél, és a különbözetet részben önerőből, részben a CSOK-ból állná? Mit tekintünk a CSOK-ra feljogosító lakáscserének?

Igen; bármilyen értékű ingatlant, ami nagyobb/egyenlő értékű, mint az eladásra kerülő.

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, aki egyedülálló - például elvált anyuka és 3 gyereke?

Igen; életkori megkötéstől függetlenül a természetes személyek (házastársak, élettársak, egyedülállók) már meglévő gyermekek és a terhesség betöltött 24. hetét követően magzat vagy ikermagzat után.

5 fontos kérdés, amelyre NEM a válasz:

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, korábban már vett igénybe szocpolt?

Nem; pontosabban azon gyermek után nem vehet igénybe CSOK-ot, amelyik után már a korábbi jogszabályok alapján igénybe vett szocpolt vagy LÉT-et.

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az igénylés időpontjában 49 százalékos lakástulajdonnal rendelkezik?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem; csak akkor, ha az a lakás öröklés vagy tulajdonközösség megszüntetése révén került a tulajdonába, vagy az adott ingatlan több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, akinek az együttlakó házastársa 100 százalékos lakástulajdonnal rendelkezik közös otthonukban?

Nem; azonban van 3 kivételes eset:

  • 1. Amennyiben az adott ingatlan lebontását az építésügyi hatóság elrendelte, vagy az adott ingatlan több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.
  • 2. Bővítés esetén,ha ez a bővítendő ingatlan, nem minősül többlet ingatlannak, de a bővítés megvalósulására közös tulajdonná kell, hogy váljon, és a házastárs tulajdonjoga is bejegyzésre kell, hogy kerüljön az ingatlan-nyilvántartásban.
  • 3. Lakáscsere esetén sem kizárt, ha ez a csereingatlan, és a támogatási céllal érintett ingatlanban mindkét fél tulajdont szerez.

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, aki összes lakástulajdonát házastársára íratta a megelőző napokban kifejezetten azért, hogy igénybe vehesse a CSOK-ot? Szabályos-e ez?

Nem; lásd az előző válaszoknál!

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, aki a megvásárolt lakást nem otthonként, hanem befektetési céllal, lakás-bérbeadásra hasznosítja? Ellenőrzi-e bárki a lakáshasználatot?

Nem; az Állam és a NAV is ellenőrizheti.

Az indulásig hátralévő időben lehetőséget biztosítunk olvasónknak arra, hogy feltegyék a támogatással kapcsolatos kérdéseiket. A kérdéseket, július 10-ig a csok@penzcentrum.hu e-mail címre várjuk. A felmerült kérdésekre az FHB Bank CSOK-szakértője ad majd választ, várhatóan itt a Pénzcentrumon, cikk formájában.

 

Címkék:
otthon, lakásvásárlás, szocpol, félszocpol, csok fhb, otthonteremtés, csok, csok igénylés menete,