Nemzetiségek Magyarországon: hol él a legtöbb kínai, német, roma?

Pénzcentrum2015. június 10. 16:12

Az Otthontérkép ingatlankereső portál a héten publikálta nemzetiség térképét, amivel tényszerűen is megvizsgálhatjuk országunk nemzetiségének arányait, területi megoszlást.

Az Otthontérkép feldolgozta és térképre tette a KSH népszámlálás során gyűjtött a nemzetiségi hovatartozásra vonatkozó adatait, amiből megtudható, hogy az ország egyes régióiban, kistérségeiben vagy településein mekkora a népességhez viszonyítva a Magyarországon élő nemzetiségek aránya.

Az Otthontérkép közzé tett egy elemzést is a nemzetiségekkel kapcsolatban, amelyből többek között az is kiderül, hogy a hazai nemzetiségekhez sorolt roma és német nemzetiségek aránya a legnagyobb az országban, de jelentős számban élnek a Magyarországgal szomszédos országok nemzetiségei is az ország különböző régióiban.


Országos szinten 7,6% a nemzetiségek aránya a népességszámhoz viszonyítva, de nagy különbségek mutatkoznak az egyes régiók között. A legmagasabb a Dél-Dunántúli és az Észak-Magyarországi régióban ez az arány, 2-3 százalékponttal is több, mint az országos átlag. Ezzel szemben Közép- és Nyugat-Dunántúlon 6% alatti a nemzetiségek aránya. Természetesen ezek az arányok nem egységesek még a régión belül sem, a régió térségeiben, településein érdekesebbnél érdekesebb nemzetiségi arányok figyelhetők meg. Több településen él nagyobb számú nemzetiségi csoport, melynek jellemzően történelmi háttere van.

A kistérségek közül a legmagasabb nemzetiségi arány a Baranya megyei Sellyei, Mohácsi, Pécsváradi kistérségben van, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encsi, Szikszói, Edelényi kistérségekben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezekben a kistérségekben a nemzetiségi hovatartozásban is nagy különbség mutatkozik, a Mohácsi, Pécsváradi kistérségben a német nemzetiségűek vannak túlsúlyban, a Sellyei, Encsi, Szikszói és Edelényi kistérségekben pedig a roma nemzetiségűek.

Címkék:
otthon, otthontérkép,