Ezek a világ legboldogabb országai: mi vajon hol állunk?

Pénzcentrum2015. május 23. 13:01

Újabb toplista készült a világ legboldogabb országairól. A top 10-ben túlnyomórészt európai országok szerepelnek, Magyarország viszont csak a 108. helyre fért fel. Ez nem véletlen, egy korábbi felmérés szerint ugyanis a magyarok mindössze 18 százaléka érzi boldognak magát.

Az ENSZ idén is elkészítette a "2015 World Happiness Report" címet viselő kutatását. A 172 oldalas dokumentumban 6 kategória (többek között az egy főre jutó GDP; a várható élettartam; a szociális biztonság; a szabadságérzet; a vállalati kultúra; és a kormányba vetett bizalom) alapján vizsgálták az egyes nemzeteket, amelyben végül Svájc és az ott élők bizonyultak a legboldogabbnak.

Magyarország az ENSZ felmérésében a 108. helyen végzett.

A top 10-ben főként európai - ezen belül is leginkább skandináv - országok vannak; a 10-ből 6 ország az öreg kontinensen található. Magyarország egyébként nem véletlenül végzett ilyen rossz eredménnyel; egy korábbi felmérés is azt igazolta, hogy

a magyarok mindössze 18 százaléka érzi boldognak magát.

A Gallup-Healthways 2014-es statisztikáiból az is kiderült, Magyarországon a legnagyobb gond a lakosság pénzügyi helyzetével van: anyagi helyzetét tekintve a magyarok 39 százaléka túlélésre játszik, 34 százaléka vegetál, és csak 26 százaléka érzi azt, van mit a tejbe aprítani. De sokat mondó adat volt az is, hogy a magyar lakosság 30 százalékának egyáltalán nincsenek céljai, míg az ország szociális helyzetét is csak a lakosság 30 százaléka tartotta megfelelőnek.

A VILÁG 10 LEGBOLDOGABB ORSZÁGA 2015-BEN:

10. Ausztrália

9. Új-Zéland

8. Svédország

7. Hollandia

6. Finnország

5. Kanada

4. Norvégia

3. Dánia

2. Izland

1. Svájc

Címkék:
otthon, boldogság, boldogtalanság, ensz,