Lomtalanítás után bújtak elő a patkányok a magyar városban

Pénzcentrum2015. április 10. 15:58

Patkányok árasztották el Komló városát a tavaszi lomtalanítás miatt. A helyi lakosok szerint volt, ahol három hónapig tartott, amíg kiirtották a rágcsálókat. Milyen veszélyeket hordoz a patkányokkal együttélés?

Ahogy az őszi, most a tavaszi lomtalanítás után is felbukkantak Komlón a patkányok, tavaly májusban 3 hónapig tartott, mire egy lakásból kiirtották őket - panaszolta a Bama.hu-nak egy helyi lakos.

A patkányirtás menete a következő lehet: ha valaki közterületen észlel patkányt, a városgondnokságot kell értesítenie. Amennyiben a csatornákból jönnek fel a rágcsálók, úgy a vízmű az illetékes. Társasház esetén elsősorban a közösség feladata a védekezés, tehát a közös képviselőnek kell jelezni a problémát. Ha pedig csak egy-egy lakás érintett, akkor a tulajdonos dolga az irtás.

A szakemberek szerint ráadásul ahány lakos, legalább annyi patkány van egy településen, vagyis a rágcsálók velünk élnek akkor is, ha nem mindig kerülnek a szemünk elé. Éppen emiatt nemcsak Komlón, de Pécsett is előfordulnak, bár igaz, vannak fertőzött és kevésbé fertőzött területek. A Biokom évente átlagosan 30 alkalommal helyez ki csapdákat a megyeszékhelyen, nagyjából 10-15 helyszínen. Emellett, ha valahonnan bejelentés érkezik, ők vagy a Tettye Forrásház ellenőrzi a helyszínt, és ha szükséges, intézkednek.

Miért okozhatnak gondot a patkányok?

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatása szerint a patkányok lehetnek felelősek az enterális úton terjedő fertőző betegségek (bélfertőzések) terjedéséért. A rágcsálók az emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket szennyezhetik ürülékükkel, vizeletükkel, amelyek így olyan fertőző betegségek terjesztői lehetnek, mint például a tularémia (nyúlpestis) és a leptospirózis (állati vizelettel terjedő betegség, mely súlyos hasi problémákat, egyes esetekben halált is okozhat).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hazánkban jellemzően előforduló vándorpatkány például hozzávetően 40 féle betegség terjesztője lehet, mint például a szalmonelláé, a kiütéses tífuszé vagy a veszettségé.

 

Címkék:
otthon, patkány,