Kibővítik a szocpolt: ki kaphat milliós támogatást júliustól?

Pénzcentrum2014. december 10. 11:54

2015. július 1-jén életbe lép az új szocpol, amelynek keretében immár használt lakás vásárlásához, bővítéshez és egy gyermekkel rendelkező családok számára is elérhető lesz vissza nem térítendő, 500 ezertől 3 millió 250 ezer forintig terjedő egyszeri otthonteremtési támogatás - jelentett be mai sajtótájékoztatóján Novák Katalin államtitkár. Évi 12 ezer igénylő családdal és 9-10 milliárd forintnyi igénnyel számolnak.

A lakhatási problémák nem gátolhatják a vágyott gyeremekek megszületését

- vezette fel a családok otthonteremtési kedvezményeiről szóló kormányszóvivői tájékoztatót Novák Katalin. Mint azt az államtitkár elmondta, a családok otthonteremtési kedvezményének új rendszerét 2015. július 1-jétől vezetik be. Az új rendszerben két fontos változás is lesz:

Az egy gyermekesekre és a használt lakásba költözőkre (és meglévő ingatlan bővítésre is) is kibővítik a szocpolt.

Alapelv marad, hogy több gyermek után és energiatakarékos ingatlanok esetén több támogatás jár majd. Az államtitkár közlése szerint 500 ezer forinttól 3 millió 250 ezer forintig terjedhet a támogatás összege; a négy éven belül megszülető vállalt gyermekre pedig előre is igénybe vehető lesz. A tárca prognózisa szerint éves szinten 12 ezer család igényel majd támogatást, ami számításaik szerint 9-10 milliárd forintos állami kiadást jelent. Novák Katalin azonban hozzátette, hogy az előre vetített költségek a tényleges igénylések fényében még változhatnak.

Több példát is bemutatott az államtitkár, a pontos támogatási szabályokat azonban egyelőre nem közölték.

Címkék:
otthon, szocpol, lakhatási támogatás, csok fhb,