Sokan meglepődnek, amikor megjön a csekk - főleg a szegények

Népszava2014. november 24. 09:34

Összevonhatják a csekkeket a közműszolgáltatók: a havi leolvasás megtörténik, de több számlát egyszerre küldjenek ki a fogyasztóknak, ha a havi fogyasztásuk nem halad meg egy bizonyos összeget.

Több kis jövedelmű szegedi lakos jelezte, a helyi áramszolgáltató, a DÉMÁSZ havi bruttó 6350 forint alatti fogyasztást nem számláz ki, összevon több havi díjat. Ez a gyakorlat a szolgáltató szerint nem sért jogszabályt, és mások is alkalmazzák. Gondot az jelent, hogy amíg az összevont számlázás jelentős megtakarítás a szolgáltatóknak, szinte megoldhatatlan akadály az egyik hónapról a másikra élő kispénzű fogyasztóknak - írja a Népszava.

A szolgáltatók egy része rendszeresen él a kormányrendelet adta lehetőséggel, így különösen a legszegényebb rétegbe tartozó kisfogyasztók igencsak meglepődnek, amikor a megszokott kis összegű számla helyett annak két-háromszorosát kell befizetni.

Erről egyébként nem kell külön tájékoztatni a fogyasztókat. A rendelet azt is lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók saját hatáskörben emeljék a limitet.

Címkék:
otthon, rezsi, közműszámla, csekk,