Komoly változások jönnek szeptembertől a számlázásban

MTI2014. augusztus 28. 15:30

A távközlési-, valamint a gázszolgáltatóknak szeptember 1-jétől akkreditált tanúsító szervezet által kiállított tanúsítvánnyal kell igazolniuk a számlázási rendszerük biztonságát - ekkor lép hatályba az erről szóló törvényi előírás.

Az új Polgári törvénykönyv hatályba lépésével kapcsolatos módosításokat tartalmazó törvényt múlt év végén fogadta el a parlament. Ebbe került be a hírközlési és a gázszolgáltatási törvény módosítása is.

A hírközlési törvény eddig azt írta elő, hogy a szolgáltató - az előfizető kérésére - a kiállított számlához köteles a díj kiszámításához szükséges forgalmazási és számlázási adatokat tartalmazó kimutatást csatolni. A szolgáltató a hívásrészletezőt az előre fizetett díjú (kártyás) előfizető részére is köteles kiállítani, amennyiben azt az előfizető - utólag - kéri.

Az új előírás szerint

a számla kiállítására csak olyan informatikai rendszer felhasználásával kerülhet sor, amely biztosítja a díjak hibátlan kiszámítását

és megakadályozza a számlázási rendszerhez történő jogosulatlan hozzáférést, továbbá a számlázási információk észrevétlen módosítását.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vázolt követelményeknek való megfelelést, egy tanúsító szervezet által történő - a számlázási rendszerre vonatkozó - tanúsítással kell igazolni. Ilyen tanúsítványt kizárólag az informatikai biztonsági funkciókat megvalósító szoftver termékek és rendszerek tanúsítására akkreditált tanúsító szervezet állíthat ki.

További megszorítás az, hogy két egymást követő naptári évben a tanúsítást nem végezheti ugyanaz a szervezet.

A számlázási rendszer biztonságának tanúsítására vonatkozó szabályokat szó szerint megismétli - szintén kiegészítésképpen - a gázszolgáltatási törvény, szintén szeptember 1-jei hatállyal.

Címkék:
otthon, gázszolgáltató, gázszámla, távközlés, csekk, gázszolgáltatók,