Még mindig nem iható a víz öt mátrai településen

MTI2014. július 11. 17:02

A szolgáltató megtette a szükséges intézkedéseket a szennyeződések megszüntetésére az öt mátrai településen, de amíg a vett minták nem igazolják a beavatkozás eredményességét, az ivóvíz nem fogyasztható - közölte a szolgáltató Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. pénteken az MTI-vel.

A szolgáltató szerdán jelentette be, hogy szennyeződés miatt csak forralás után iható a vezetékes ivóvíz öt hevesi településen: Parádon, Bodonyban, Mátraballán, Parádsasváron és Mátraszentlászlón. Colifertőzéshez köthető megbetegedés eddig nem történt a térségben.

Az ÉRV Zrt. közleményében azt írta: "megtörténtek a műszaki beavatkozások közkifolyók szennyeződések megszüntetésére és folyamatban van az intézkedések hatékonyságát igazoló vizsgálatok elvégzése."

A tájékoztatás szerint megtették az intézkedéseket a szennyezettséggel érintett közkutak fertőtlenítésére, és mintákat vettek, hogy ellenőrizhessék a beavatkozások sikerességét.
Az eddigi eredmények biztatóak, "de ezzel kapcsolatban bizonyosságot csak a vizsgálati idők teljes letelte után lehet kijelenteni" - olvasható a közleményben.

Kitértek arra is, hogy közben tovább dolgoznak a probléma forrásának feltárásán, az eddigi megállapítás szerint a szennyeződések fő oka a közkifolyók - esetlegesen tájékozatlanságból eredő - nem megfelelő használata, illetve a szinte egyáltalán nem történő használata.

Az ÉRV Zrt. előző napi tájékoztatójában arra hívta fel a figyelmet: "az esetek kivizsgálása közben egyre több az arra utaló jel, hogy a problémát a közkifolyók rendszertelen, illetve nem megfelelő használata okozta, de a gondatlanság mellett továbbra sem zárható ki a szándékosság. Egyes jelek arra utalnak, hogy akár szabálytalan módon előfordulhatott például kerti medence töltése is az adott közkútról."

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kiemelték, hogy az öt településen egyszerre jelentkeztek a problémák, a környező településeken azonban nem találtak szennyezett mintát, ami azt jelzi, hogy helyi szennyeződés alakulhatott ki.

Az öt hevesi település lakóinak lajtos kocsikból és zacskózva is biztosítják az ivóvizet. A colibaktérium gyomor- és bélfertőzést, erős hasmenést okoz, de bizonyos törzseivel való fertőződés ennél súlyosabb következményekkel járhat.

Címkék:
energia, fertőzés, ivóvíz,