Meglepő, mennyit spórolhatsz otthon, ha nyaralni mész

Pénzcentrum2014. július 3. 12:04

Nem is gondolnád, milyen sokat spórolhatsz, ha kikapcsolod a klímát, és a bojlert, kihúzod a hűtőt és áramtalanítod a legtöbb fogyasztódat mielőtt hosszabb időre elutazol. A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte neked, mit kell tenned, ha szabira mész!

Nyáron rengeteg magyar család indul útnak, hogy kipihenje a munkanapok fáradalmait. Sokan azonban megfeledkeznek arról, hogy a otthonunk a távollét alatt is viszi a pénzt. Egy kis figyelmességgel azonban rengeteget spórolhatunk. Hogy ebben segíthessünk, a Pénzcentrum.hu összegyűjtötte a legfontosabb spórolós praktikákat. Ne feledd, sok kicsi sokra megy!

1. Kapcsold le a fűtést/hűtést!

A nyári időszakban a fűtéssel nem sok gondunk van (egy téli kiruccanás alatt érdemes odafigyelni, hány fokra állítjuk a termosztátot, mielőtt elutazunk - ha 1 fokkal lejjebb csavarjuk a fűtést, körülbelül 5-6 százalék energiát spórolhatunk meg), azonban a klímáról sem szabad megfeledkeznünk. Egy modernebb hűtőberendezés - amely kapcsolatban van egy manuális/digitális szobatermosztáttal - ugyanis a fűtéshez hasonlóan akkor is bekapcsolhat, ha nem vagyunk otthon. Ráadásul adott helyiség 1 fokkal történő hűtése 3-szor annyi energiát emészt fel átlagosan, mint 1 fokkal történő felfűtése. Erről se feledkezzünk tehát meg, ha elutazunk otthonról.

2. A bojler is sokat számít!

Ha hosszabb időre elmész otthonról, ne felejtsd el kikapcsolni a bojlert - akár gáz-, akár villanyüzemű -; kevesebb energia, és hosszabb készülék élettartam lesz a jutalmad. Jobb, ha tudod, egy átlagos háztartásban az energia 10-15 százaléka megy el melegvíz előállításra, tehát érdemes odafigyelni. (Átlagos használat mellett egy átfolyós vízmelegítő hozzávetőlegesen 2,5-24 kWh-t fogyaszt óránként, míg egy villanybojler 7-9kWh-t naponta.

3. Ne felejtsd el a hűtőt!

Talán nem újdonság, hogy a háztartásokban a hűtő az a háztartási eszköz, amely a legtöbb energiát használja el működése során. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kikapcsold a berendezést, mielőtt nyaralni indulsz. Hidd el, megéri a fáradtságot. Az alábbi táblázat a háztartási hűtőberendezések referencia adatait tartalmazza. Átlagosan ezekkel a fogyasztási értékekkel lehet kalkulálni.

4. Áramtalaníts!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A háztartásokban lévő elektromos árammal működő készülékek készenléti üzemmódban igen jelentős mennyiségű áramot fogyasztanak. A konnektorban felejtett telefontöltő, a töltőn hagyott laptop fogyasztása is növeli a havi számlánk összegét. Éppen ezért célszerű a töltés befejezésével áramtalanítani azokat. Ha munkába megyünk, vagy hosszabb időre elutazunk, érdemes minden árammal működő készüléket áramtalanítani. Érdemes olyan elektromos elosztót használni, amelyen van ki-be kapcsoló gomb. Így egy mozdulattal több készüléket is áramtalaníthatunk, és nem kell fizetnünk a készenléti (standby) módban álló műszaki cikkek áramfogyasztását (természetesen magának az elosztónak is van minimális áramfogyasztása; hozzávetőlegesen 0,2W).

Itt egy gyors "ne feledd áramtalanítani"-lista!

  • Asztali számítógép és laptop
  • Televízió
  • DVD lejátszó, set top box (például MinDig TV) és játékkonzolok (például PlayStation, Xbox)
  • Mosogatógép, mosógép és centrifuga
  • Rádió és hifi-berendezés
  • Kávéfőzőgép, Mikró és kenyérpirító
  • Mobil-, tablet-, iPod-, és egyéb töltők

5. Használj időzítőkapcsolót!

Sokan felkapcsolva hagynak néhány fényforrást, hogy elriasszák a betörőket a távollét alatt. A tapasztalatok szerint ez a módszer bár hatékony a bűnözők ellen, viszont pénztárcánkat már aligha kíméli. Van azonban arra mód, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon. Ehhez érdemes beruházni egy szabályozós kapcsolóba. Ilyen például az időkapcsoló is, amellyel egy előre meghatározott időpontban és időtartamra aktivizálhatjuk fényforrásunkat. A berendezéssel tehát elkerülhetjük, hogy fényes nappal,tehát amikor semmi haszna is üzemeljen a fényforrás. A különböző szabályozós kapcsolókról "Filléres eszközzel spórolhatsz tízezreket" c. cikkünkben olvashatsz részletesen.

 

Címkék:
energia, rezsi, spórolás,