Folytatódik a rezsiharc: sok szabály változhat

Pénzcentrum2014. június 30. 12:35

Ügyfelek javaslatai alapján a közszolgáltatásokat érintő több fogyasztóvédelmi szabályon is változtatna a fideszes Németh Szilárd a parlamentnek pénteken benyújtott törvényjavaslatában.

A kormánypárt rezsicsökkentésért felelős politikusa előterjesztése indoklásában azt írta: indítványát az elmúlt másfél évben érkezett több tízezer állampolgári megkeresés figyelembevételével nyújtotta be. Kezdeményezi például a fogyasztóvédelmi hatóság hatáskörének kiterjesztését a víziközmű-szolgáltatók üzletszabályzatának vizsgálatára és a kéményseprő-ipari közszolgáltatók számlázási gyakorlatának ellenőrzésére. Javaslatával elérné azt is, hogy a rezsipontok a rezsicsökkentésben érintett összes közszolgáltatásról átfogó tájékoztatást és segítséget nyújtsanak.

Emellett a jövőben a közszolgáltatást végző vállalkozások mindegyike köteles lenne önálló honlapot üzemeltetni, sőt az indítvány azt is meghatározza, hogy az oldalon milyen információkat kötelező közzétenni:

  • a) а közszolgáltatási tevékenységet folytató vállalkozás nevét;
  • b) а közszolgáltatási tevékenységet folytató vállalkozás székhelyézxek és telephelyének elérhetőségét;
  • c) аközszolgáltatással érintett szolgáltatási terület földrajzi elhelyezkedésének megnevezését;
  • d) az alkalmazandó díjak mértékét, alkalmazásának feltételeit, а díjképzésének szabályait;
  • e) а tevékenysége során kötelezően alkalmazаndó jogszabályok falsorolását, valamint а

szolgáltatási területén hatályban lévő, tevékenységét szabályozó önkormányzati rendeletet településenkénti bontásban;

  • f) а panaszok bеnyújtásával és intézésével kapcsolatos információkat;
  • g) а feladatkörrel rendelkező fogyasztóvédelmi szervek, békéltető testületek és а fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesületek elérhetőségét;
  • h) az ügyfélszolgálata eIéгhеtбségére és működésére vonatkozó információkat;
  • i) az üzletszabályzatát, vagy üzletszabályzat hiányában -egyéb általános szerződési feltételeit.

A törvényjavaslat tartalmazza továbbá a távhőszámlák fizetési határidejének kiszélesítését - így minimum 15 napot kellene biztosítani a számla kézhezvétele és kiegyenlítése között -, valamint a számlázási gyakoriság egységesítését a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásnál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A módosítások többsége a kihirdetést követő napon, illetve egy hónappal utána lépne hatályba.

 

Címkék:
energia, rezsi, közművek, rezsiharc,