Mikor jön az egységes vízdíj Magyarországon?

Magyar Nemzet2014. június 16. 08:36

Csak egy teljes körű, egy kézben, állami tulajdonban lévő szolgáltató rendszeren keresztül valósítható meg az ország egész területére érvényes egységes vízdíj, ami felváltaná a jelenlegi szétaprózott tarifákat - erről Szabó Iván, ügyvéd beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

A hazai vízszolgáltatás eddigi átalakításában jelentős szerepet játszó szakember kiemelte: a szolgáltatók körüli eddigi változások is történelmi léptékűek voltak. Úgy vélte, a világon egyedülálló, ami 2012-2013-ban történt: egy év leforgása alatt a korábbi több mint négyszáz helyett ma már csak 46 társaság működteti a hazai víz- és csatornahálózatot. Hozzátette: a cégek számának csökkentése még közel sem ért véget.

Úgy fogalmazott: a vízszolgáltatás az a terület, ahol kétszer is rezsicsökkentés történt, a folytatás azonban szerinte csak a teljes államosítással képzelhető el. Többek között azért, mert az eddigi tulajdonosok - köztük az önkormányzatok - elhanyagolták a hálózat karbantartását és fejlesztését, ami több helyen már a havária veszélyével fenyeget. Hozzátette: az államnak szerepet kell vállalnia a szolgáltató rendszerek mielőbbi felújításában, és azt is tudomásul kell venni, hogy a kormányzat által biztosított vízszolgáltatás folyamatos kiadást jelent majd a költségvetésnek.

 

Címkék:
energia, vízdíj, ivóvíz,