Botrány: így verték át a lakásvásárlókat Magyarországon

Pénzcentrum2014. június 15. 13:01

Csaláson kaptak egy fiatal nőt a rendőrök: két különböző vevőnek is eladta ugyanazt a lakást Tatabányán. Tavasszal kötötték meg az előszerződést az első vevővel, és ő ki is fizette a teljes vételár 20 százalékát. Ezután a tulaj egy másik jelentkezőnek is eladta ugyanazt az ingatlant. Nem ez az egyetlen eset, amikor a gyanútlan lakásvásárló besétált a csapdába, mindennapos, hogy átverik a vevőket.

A Tatabányai Rendőrkapitányság nyomozást indított egy fiatal nő ellen, aki két különböző vevőnek is eladta a lakását. Az elsőtől a szerződéskötés után el is kérte vételár 20 százalékát, a fennmaradó összeget pedig évente fix összegben törlesztette volna a vevő. A második érdeklődő az elsővel kötött szerződésről mit sem tudva ugyancsak aláírta az adásvételi papírokat - írja a police.hu. A két vevő természetesen nem tudott egymásról. A hatóságok további részletek kiderítésén dolgoznak.

Ebben az esetben a lakás tulajdonosa verte át vevőit, és csalt ki tőlük tetemes összeget. Az ingatlanvásárlás azonban ezen túl is rengeteg veszélyt rejt magában. A Pénzcentrum.hu nemrégiben hírt adott arról, hogy sok esetben az ingatlanközvetítő és a tulajdonos tudatosan titkolja el, miből épült a megvásárolni kívánt ingatlan. Az akkori esetről egy olvasónk számolt be: "Sosem gondoltam volna, hogy ilyen eset előfordulhat Magyarországon! Történt ugyanis, hogy lakásvásárlásra adtuk a fejünket. Rövid keresgélés után Budán egy II. kerületi ingatlanra esett a választásunk, amely ár/érték arányban igen jó választásnak tűnt. A kapcsolatfelvétel és a lakás helyszíni szemléje is rendben ment, hamar meg is állapodtunk a tulajdonossal. Utólag azonban kiderült, az ingatlanközvetítő és a tulajdonos tudatosan eltitkolta előlünk, miből épült az ingatlan" - foglalta össze röviden a történteket olvasónk.

Mint olvasónk fogalmazott, hiába kísérte el őket a helyszíni szemlére egy építész ismerősük is, aki egyértelmű kérdéseket is feltett a födém anyagára, illetve a lépcsőházban egy gyanús aládúcolásra vonatkozóan, csak kitérő válaszokat kaptak. "Később, az általunk felkért szakember hívta fel a figyelmünket arra a koránt sem elhanyagolható tényre, hogy az épület szerepel az ÉMI által nyilvántartott bauxitbeton épületek adatbázisában. Erről véleményem szerint mind a tulajdonosnak, mind a közvetítőnek illett volna tájékoztatást adni. Főként, hogy konkrétan rá is kérdeztünk a felhasznált építőanyagokra. Arról már nem is beszélve, hogy az ilyen épületeket hivatalosan és rendszeresen ellenőrzik" - hívta fel a figyelmet olvasónk.

Csak kevesen tudják, a bauxitbeton kötőanyagát, az alumíniumcementet - 1928 és a negyvenes évek vége között használták Magyarországon. Az 1930-as évektől 1942-ig - főleg Budapesten - igen sok lakó-, köz-, és ipari épület készült bauxitbeton alkalmazásával. A háború alatt védműveket, bunkereket építettek belőle, a negyvenes évek végén pedig sűrűn használták a háborús károk helyreállítására - olvasható az ÉMI rövid tájékoztatójában. További részleteket ide kattintva olvashatsz!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
csalás, lakás, rendőrség,