6+1 tipp: így bírhatod ki a hőséget a lakásban

Pénzcentrum2014. június 11. 10:02

Bár délutánra már kis enyhülést, üdítő záporokat és zivatarokat ígérnek a meteorológusok, az ország nagy részén marad a 31-36 fokos hőség. A Pénzcentrum.hu most néhány tippet ad azoknak, akik már nem bírják a kánikulát.

1. A megfelelő hőmérséklet a legtöbb épületben "passzív hűtéssel" is biztosítható.

Szakértők szerint a természetes anyagokból készült hőszigetelés, árnyékolással együtt 5-7 °C fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét. Árnyékolásra több mód is létezik, de a legjobb talán a zsalu és a redőny. Ezek hőátadó felülete ugyanis kültéren van, vagyis a lamellákon leadott hő nem jut a lakásba.

2. Nem árt átgondolni az ablakcserét: ma már vannak olyan nyílászárók, melyekkel biztosíthatjuk a hosszú távú, hatékony hő elleni védekezést. Ha pedig házépítésben, vagy vásárlásban gondolkodunk mindezek mellett vegyük figyelembe az ingatlan tájolását, a különböző építési anyagokat, technológiákat, s ne féljünk tanácsot kérni energetikus szakembertől is.

3. Bár a ventilátor nem hűti le a levegőt, de a keringetés miatt javul komfortérzetünk. Házi praktikaként pedig kipróbálhatjuk, ha egy megfagyott vizespalackot helyezünk a szerkezet elé - ez ugyanis valamelyest le is hűti a levegőt.


4. Csak éjszaka szellőztess! Az extrém melegben nem érdemes nappal nyitva tartani az ablakokat, annál inkább éjszaka! Az éjjeli órákban érdemes kereszthuzatot fenntartani, hiszen így nem csak a lakás levegője, de a szerkezet is könnyebben lehűl valamelyest.

5. Vegyél hővisszaverő ablakfóliát! Enyhén árnyékoló, hatékony megoldás. Négyzetméterenként körülbelül 6-10 ezer forintba kerül, de több évre szóló megoldás. Az okos fóliák nyáron kint tartják a meleget, télen nem engedik be a hideget.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

6. Most kell mosni: itt az idő, hogy kiteregessük a szennyest - méghozzá a szobában. A nedves ruhából kiáramló pára elviselhetőbbé teszi a hőséget.

6+1. A bedugott monitorok, számítógépek, és a készenléti állapotban lévő elektromos berendezések is fűtenek - kapcsoljuk, húzzuk ki őket.

Neked mi a tuti tipped a kánikula ellen? Írd meg nekünk a penzcentrum@penzcentrum.hucímre, vagyFacebook-oldalunkra!

Címkék:
lakás, kánikula, nyár, hőség,