Egyre többen vágnak bele a lakásfelújításba

Pénzcentrum2014. május 27. 11:35

Úgy tűnik, ismét megjött a kedvünk a barkácsoláshoz: az egyik legnagyobb hazai festékgyártónál például határozott forgalomnövekedést tapasztalnak.

Az elmúlt évben egyre többen fognak neki lakásfelújításnak, festék-és szigeteléspiaci szakemberek szerint több okból fordulhat elő. Ezek között található:

  • a tavalyi év végén beinduló lakásfelújítások,
  • az idei év elején tapasztalt jó idő,
  • a válság miatt elhalasztott lakásfelújítások, illetve
  • a banki kamatok alacsony szintje, ami a megtakarított pénzek felhasználására sarkall.


"Múlt év második felében kibontakozott idehaza egy kiskereskedelmi forgalomnövekedés, ezeket a tendenciákat tapasztaljuk a festékpiacon is" - mondta el egy keddi sajtó-háttérbeszélgetésen Szabó Antal, a Poli-Farbe festék és szigetelőgyártó cég ügyvezető igazgatója. 2013-ban 16 százalékos forgalomnövekedést ért el a festékgyártó cég, ennek - az ügyvezető szerint - fő oka, hogy a "csináld magad" típusú festékeket hangsúlyozzák kínálatukban, vagyis olyan termékeket nyújtanak, amelyeket bárki könnyen felhasználhat, nincs szükség falfestő mester alkalmazására.

Jelentős növekedés volt megfigyelhető a szigetelőanyagok terén is, Magyarországon is egyre tudatosabban vásárolnak ilyen termékeket, a polisztirol szigetelő (hungarocell) anyagok átlagos vastagsága évente egy centiméterrel növekszik. A szigetelések elterjedését segíti a gázárak növekedése, a szélsőséges időjárás, illetve az, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően felszabaduló összegeket a lakosság jelentős része a lakás korszerűsítésére költi el.


Mennyibe kerül, ha nekikezdek a lakásfelújításnak?

A szakemberek becslése szerint egy 60 négyzetméteres lakást már hat - nyolcezer forintból kifesthetünk, ami nem jelentős kiadás, így akár évente újrafesthetjük a lakásunkat (persze, ha az ezzel járó macerával nem számolunk).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezzel szemben a szigetelés már jelentős kiadás lehet, és a speciális technikák miatt elég nehéz ezt nekünk kivitelezni, így mindenképp mesterember felfogadására van szükség. Egy 150 négyzetméteres homlokzat felújítása (3 méteres magasság mellett nagyjából 50 négyzetméter) körülbelül 400 - 500 ezer forintba kerül. Három dologra érdemes figyelni a szigetelés kiválasztásakor: a polisztirol, a vakolat és a thermoragasztó minőségére, leginkább ezek határozzák meg a végső árat is.

Címkék:
lakás, ingatlan, felújítás, lakásfelújítás, gázárak,