Kunyhóból bérlakásba: így lehetne segíteni a hajléktalanokon?

MTI2014. május 8. 09:31

Tartós megoldást ígér a hajléktalanok helyzetére az önálló lakást biztosító "Elsőként lakhatást" program, amely tavaly Kőbányán már négy, addig kunyhóban élő embernek adott otthont, és amelynek keretében azóta több szociális bérlakást is elkezdtek felújítani hasonló céllal - írta a Népszava.

A lap csütörtöki számában ismertetik A Város Mindenkié Csoport (AVM) kezdeményezésére indult programot, amelynek lényege a teljes rehabilitáció, amit csak egy élhető lakhellyel lehet elindítani; az önálló lakás biztosítása mellett a szociális munkások annak megtartásában is segítik az érintetteket, sőt szociális és egészségi problémáik megoldásában és az álláskeresésben is.

A lap azt írta, hogy a lakások eddig üresen álltak, akik pedig odaköltözhettek, azok korábban a Terebesi erődben, saját építésű kunyhókban éltek. Bár a bódékat 2012 nyarán még ledózerolta volna az önkormányzat, az AVM azt is elérte, hogy a kerület addig ne bontsa el az otthonokat, amíg minden ott élő nem kap megfelelő elhelyezést.

A héten Kőbányán újabb két bérlakás felújítását kezdték meg, a tervek szerint a hónap végére két hajléktalan pár költözhet majd ide, a helyreállításban ők maguk is részt vesznek.

 

Címkék:
lakás, szociális bérlakás, hajléktalanság,