Hitelpara: 6 millió forintot vesz fel egy átlag magyar

Pénzcentrum2014. április 24. 13:34

A tavaly elindult otthonteremtő hitelezés nem robbantotta be az ingatlanpiacot az első pillanatban, de egy óvatos, lassú emelkedés már látszik.

A Duna House ingatlanközvetítő adatai szerint lassú ütemben nő a hitelből vásárlók aránya, még ha az országrészeket vizsgálva nem is egyforma meredekséggel. Összességében a hálózat értékesítési adatai alapján, amíg szeptemberben a Magyarországon megvásárolt ingatlanok 25 százalékát vették hitelfelvétellel kombinálva, addig lassú emelkedéssel ez arány februárban és márciusban valamivel 30 százalék fölé kúszott.

Ha ezt az adatot országrészekre bontjuk, sokkal érdekesebb a kép. A fővárosban ugyanis nincs ilyen trend a vizsgált időszakban, vagyis tavaly szeptembertől vizsgálva nagyjából állandó az arány 25 százalék körül. Budapesten tehát a vevők háromnegyede stabilan készpénzes vásárló. Nyugat-Magyarországon már mérhető az emelkedés, itt 25 százalékról 30 százalék fölé ment a hitelesek aránya, de a legnagyobb emelkedés Kelet-Magyarországon mérhető. Ezen a területen meredek a trend, 2013 szeptemberében 30 százalék körüli volt az érték, amely mostanra szinte elérte az 50 százalékot.

Nő továbbá a felvett hitelek átlagösszege is, miközben a DH árindexe nem mutatott emelkedést az elmúlt fél évben, vagyis a lakásárak stagnálnak. Tavaly szeptemberben a folyósított lakáshitelek országos átlaga 5,4 millió forint volt, ez az év végére megközelítette az 5,8-at, idén márciusban pedig nem sokkal, de átlépte a 6 milliót.

Az ingatlanközvetítő korábban közölt emelkedő tranzakciós és keresleti növekedésről szóló beszámolója mellett ezek az adatok is egy éledező ingatlanpiacot sejtetnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
lakáshitel, lakás, ingatlan,