A rezsicsökkentés miatt késnek a felújítások

hvg.hu2014. március 5. 11:02

A lakásszigetelés, ablakcsere, fűtéskorszerűsítés és más energiahatékonysági beruházások még nem csökkennek látványosan a rezsicsökkentési hajsza miatt, azonban a lakossági energiaárak erőltetett vágása semmiképpen sem jó üzenet, és a jelenlegi, energiatakarékosság szempontjából katasztrofális állapotok konzerválása felé hat - írja a hvg.hu.


"A rezsicsökkentés sok lakás-, és háztulajdonosnak egyszerűen talált pénz" - állítja Nagy Péter, az Energia Controll épületenergetikusa, aki szerint nem igaz, hogy a rezsicsökkentés számszerű változást hozott volna a korábbi évekhez képest a lakossági energetikai korszerűsítésekben. Az auditor már 8 éve vezet lakáskorszerűsítési projekteket, ez alapján mondja, hogy a szigetelésen és cserén elgondolkodók többsége esetében "külön programként fut" a rezsifaragással megtakarított összeg nyilvántartása, illetve a saját lakásuk energiahatékonyságának növelése.

"A rezsicsökkentés hajszolása ilyen szempontból egyáltalán nem jó üzenet. Azért nem jó, mert az nem igaz, hogy a lakóknak az eredmény érdekében nem kell semmit sem tenniük. A rezsicsökkentés önmagában nem old meg semmit. Csak kitolja a problémák jelentkezési idejét" - mondta Király Zsuzsanna. Az Energiaklub szakembere úgy látja, a rezsicsökkentés rontja a lakossági beruházások megtérülését, ugyanakkor más akadályok továbbra is a felújítások útjában állnak.

Címkék:
rezsi, lakásfelújítás, rezsicsökkentés,