Rezsicsökkentés: erről döntött a kormány

Pénzcentrum2014. február 26. 13:33

A kormány az újabb rezsiintézkedések keretein belül négy esetben rendelt el vizsgálatot, továbbá döntés született arról is, hogy a mérőórákkal kapcsolatos minden költség a jövőben a szolgáltatókat fogja terhelni. Az Elmű-Émászt szigorú vizsgálat alá vonják, míg a nemrég teljes egészében közösségi tulajdonba került Főgázt átvilágítják.

Giró-Szász András kormányszóvivő és Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentések végrehajtásáért felelős munkacsoport vezetője tartott nem sokkal ezelőtt a sajtótájékoztatót "Újabb kormányzati lépések a fogyasztók védelmében" címmel.

A sajtótájékoztató elején Giró-Szász András méltatta a kormány munkáját, megemlítette, hogy az elmúlt hónapokban több mint 100 rezsifórum volt, és az ezeken felmerült legfőbb problémákat a kormány most megvitatta. Ezekkel összefüggésben a kormány 7 területet tárgyalt:

Az alapdíjak, fejlesztések, számlázási kérdések és kikapcsolások témakörében vizsgálatokat rendelt el a kormány, míg a mérőórák, a Főgáz és az Elmű-Émász tervezett osztalékfizetése ügyében konkrét döntések történtek.

Németh Szilárd ismertette a részleteket, kiemelve, hogy a rezsifórumokat akár már új nemzeti konzultációként is lehet értékelni. A képviselő szerint már egyenesen 120 rezsifórum volt, amelyeken 70 ezer ember vett részt.

A mérőórák tulajdonjogával kapcsolatban komoly problémák merültek fel. A mérőórákkal kapcsolatos összes költséget a kormány a jövőben a szolgáltatókra terheli. Ismételte, hogy az összes költségről van szó.

Németh Szilárd emlékeztetett rá, hogy a Főgáz 49%-át most már az állam tulajdonolja, így a kormány úgy döntött, hogy itt az ideje, hogy megmutassa, hogy egy teljes közösségi tulajdonban lévő vállalat képes jóhiszeműen eljárni. Ezért a kormányfő teljes fogyasztóvédelmi átvilágítást rendelt el, amelyet a MEKH és a NFH fogja lefojtatni. A köbméter és hőérték problémáját szintén vizsgáltatni fogja a kormány - tette hozzá.

Az alapdíjakat szintén vizsgálni fogja a kormány, mert többen sérelmezték, hogyha nem fogyasztanak, akkor miért kell fizetniük. A fejlesztések témakörében előkerült a villanyóra és a kikapcsolás témaköre is, amelyeknél ugyancsak fogyasztóvédelmi beavatkozásokra lehet szükség - mondta Németh Szilárd.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ELMÛ-ÉMÁSZ tervezett osztalékkivétel kapcsolatban Németh Szilárd úgy fogalmazott, hogy az azért került a kormány látókörébe, mert az akár az ellátásbiztonságot, illetve a élet- és vagyonbiztonságot is veszélyeztetheti. Gíró-Szász András hozzátette, hogy itt az a cél, hogy karbantartásra félretett összegekből ne lehessen osztalékot fizetni.

A kormányfő már tegnap egy helyi tévének adott interjújában jelezte, hogy a harmadik rezsicsökkentést további díjcsökkentések követhetik. Beszélt arról is, hogy a rezsifórumokon felmerült 3-4-5 olyan témakör, amelyet a mai ülésen tárgyalni fog a kormány. Hozzátette, olyan beavatkozásokra készülnek, amelyek a méltányosabb eljárás lehetőségét is megvalósítják.

A napokban Lázár János és Rogán Antal is megszólalt témában, mindketten előrevetítették a szolgáltatók újabb "megregulázását". Rogán Antal hétfőn egy "3+1"-es akciócsomagot vetített előre, amelyben jelentősen csökkenhetnek vagy akár meg is szűnhetnek, a többnyire a hálózatok fix költségeit fedező alapdíjak. Hozzátette: a kormány készül a bekötési, bekapcsolási díjak és fejlesztési hozzájárulások felülvizsgálatára is, illetve el kívánják érni, hogy a mérőórák cseréje szintén ne a fogyasztókat terhelje.

Rogán akkor a közműalapdíjakról úgy fogalmazott, hogy ezek "nem kis költséget" jelentenek a családoknak, hiszen például a villamos energiánál ez évi 2-3 ezer forint, a gáznál 10-15 ezer, a távhőnél pedig 57-84 ezer forint. A mérőórák cseréjéről szólva megjegyezte, hogy a díjszabások itt is nagyon eltérőek, de akár 115 ezer forintba is kerülhet a csere. A Fidesz frakcióvezetője ezekből ismét akár 100 ezer forintos háztartási megtakarítást vizionált.

Címkék:
kormány, energia, rezsi, rezsicsökkentés, elmű, villanyóra,