Így költözhetsz be Magyarország legmodernebb társasházába

Nagy Bálint2014. február 14. 13:02

Várhatóan 2014 nyarán adják át Magyarország első 100 lakásos passzív társasházát Budapest XIII. kerületében. A szociális bérlakásokra vonatkozó bérleti feltételekről a a tegnapi nap folyamán döntött a kerületi vezetés. Pályázni előreláthatólag február végétől lehet - értesült a Pénzcentrum.hu.

Mint arról a Pénzcentrum.hu korábban beszámolt, utolsó szakaszához érkezett Magyarország első 100 lakásos passzív társasházának kivitelezése. Várhatóan a nyár folyamán adják át a jelenleg szerkezetkész épületet, amely a környező országokban mindenképp kuriózumnak számít. Mint ismert, a várospolitikai, s ingatlanfejlesztési szempontból is kihívást jelentő projekt a XIII. kerület lassan egy évtizede tartó szociális bérlakásprogramjának legújabb eleme. A beruházás teljes egészében önkormányzati finanszírozású, így tulajdonosa, üzemeltetője, és használója is a kerület lesz.

Te is beköltöznél? Íme a feltételek

Február 13-i ülésén a XIII. kerületi Önkormányzat képviselő-testülete rendeletet alkotott az önkormányzat tulajdonában álló passzívház bérbeadásának feltételeiről. Elfogadta a passzívház pályázati kiírásnál alkalmazandó főbb irányelveket, egyben felhatalmazta a Tulajdonosi, Kerületfejlesztési és Lakásgazdálkodási Bizottságot, hogy a passzívházra vonatkozó pályázati kiírás részletes szabályait alkossa meg és a pályázatot 2014. február 28-ig írja ki.

Az önkormányzat a pályázat kiírásakor figyelembe vette a ház egyedi adottságait és a bérlőkkel szemben elvárt környezettudatos életvitelt is. Ezért a passzívház pályázata több pontban alapvetően eltér a hagyományos lakáspályázatoktól.

A passzívház pályázati kiírásánál alkalmazására kerülő irányelv:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • A pályázók az igazságos elbírálás miatt lakástípusra és nem egy-egy konkrét lakásra pályázhatnak.
  • A gépkocsival rendelkező bérlők és bérlőtársak részére a garázsbeálló bérlése kötelező lesz.
  • A bérleti jog létesítésének feltétele lesz a komfortos vagy összkomfortos lakás leadása, amely lehet a XIII. Kerületi Önkormányzat tulajdonában álló bérlakás, melynek bérleti jogáról a pályázat elnyerése esetén a pályázó az önkormányzat javára térítés nélkül lemond; vagy saját - vagy együtt költöző Bérlőtárssal közös - tulajdonú, per- teher- és igénymentes, komfortos vagy összkomfortos lakóingatlan, melynek tulajdonjogáról a pályázat elnyerése esetén az önkormányzattal kötendő csereszerződés keretében térítés nélkül lemond.
  • A ház egyedi adottságai miatt a bérlőknek házirend és a lakáshasználati útmutató elfogadása mellett kötelezően vállalniuk kell a ház működésével kapcsolatos oktatáson való részvételt.

A passzívház főbb paraméterei:

  • A passzívházban összesen 100 db 35 m2 és 63 m2 közötti alapterületű, egyszobás, egy + fél szobás, egy + 2 fél szobás összkomfortos lakásokat alakítottak ki.
  • "A" tömb: 29 db 60-63 m2-es lakás (nappali + 2 fél szobás + erkély)
  • "B" tömb: 40 db 48-51 m2-es lakás (nappali + fél szobás + erkély)
  • "C" tömb: 31 db 35-41 m2-es garzon (amerikai konyhás nappali + hálófülke + erkély)

 

Címkék:
lakás, Budapest, passzívház, szociális bérlakás,