Itt vesznek panellakást a tehetősebb magyarok

Pénzcentrum2014. február 10. 14:01

Erősebben kezdett az idei év a tavalyinál, miután 2013. januárjában 8,7 százalékkal kevesebb tranzakció történt, mint idén az első hónapban - derül ki a Duna House legfrissebb elemzéséből. Az év első három hete még ennél is nagyobb ingatlan adás-vételi darabszámot sejtetett, de ez a folyamat az utolsó héten látványosan lelassult. A lassulás hátterében a forintgyengülés áll, amely mind eladói, mind vevői oldalról befolyásolta a szereplőket. A devizában eladósodott eladóknak nem kedvez a gyenge forint, ugyanis a hitel végtörlesztésének összege jelentősen emelkedik. Vevői oldalon a hitelt felvevők bizonytalanodtak el a Jegybank lehetséges válaszreakciói miatt, mivel kamatemelés esetén más feltételekkel juthatnak forráshoz. Meglepően magas szintre ugrott januárban a Kereslet Index. A 83 pontos érték az elmúlt két év egyik legkiemelkedőbb adata, amelynek okát nehéz egyelőre megmagyarázni. Nagy kérdés, hogy ez egyszeri kiugrás, vagy ezen a szinten marad a kereslet a következő hónapokban is.

Januárban hasonló áron, valamivel 6,7 millió fölött vásároltak panellakást az ország két felében, de míg a keleti oldalon 111 ezret adtak egy négyzetméterért, addig nyugatabbra már 125 ezret. Ugyanezért a lakástípusért Pesten 170 ezret, Budán 197 ezret fizettek a vevők. A téglalakások estében a keleti országrészben 144 ezret adtak ki egy m2-ért, nyugaton 160-at, Pesten viszont már 220 ezret. A budai oldalon szinte a keleti régiók dupláját, 283 ezret fizettek a vásárlók, a belvárosban még ennél is többet 294 ezret átlagban.

Messze a legnagyobb érdeklődés a XIII. kerület iránt mutatkozott, vagyis a Duna House ingatlanirodáiban érdeklődők 17,6 százalékban biztosan megjelölték ezt a lokációt, mint potenciális vásárlási helyszínt. Szinte azonos érdeklődés övezte 16 százalékos megjelöléssel a VI., XI., és XIV. kerületeket, majd valamivel lemaradva a VII. következett a népszerűségi listán. A legkisebb érdeklődés a XX.-XXIII. Kerületek iránt mutatkozott. Ezek egyike sem érte el a 4 százalékot.

Pest Megyében a családi házaikat értékesítők szenvedték el januárban a legnagyobb árcsökkenést. Átlagosan 10 százalékot kellett engedniük az árból, hogy a vevők érdeklődését felkeltsék, majd további 10 százalékos vásárlói alku következett. A legjobban árazható ingatlannak a fővárosi panel bizonyult, ahol elegendő volt a 2 százalékos árkorrekció és a vevők is csak további 5 százalékot faragtak az árból.

Januárban a fővárosban elkelt lakások vevőinek fele vallotta magát beosztottnak. Kereken 11 millió Forintos átlagon vásároltak 55 négyzetméteres méretű ingatlanokat. Vidéken a beosztottak 8,4 milliót költöttek átlagosan a megvásárolt lakásokra. Ugyanitt a vevők negyede elsőlakás vásárlással indokolta a beruházást, másik negyede pedig nagyobb lakásba költözéssel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Magas, 46 százalékos volt azon fővárosi eladók aránya, akik nagyobb lakásba költöznek. A "kinőtt", 48 négyzetméteres ingatlantól átlag 10,5 millióért váltak meg. Jóval kisebb, csupán 27 százalék volt azok aránya a piacon, akik épp ellenkezőleg, vagyis kisebbe mennének. Vidéken valamivel kisebb, de így is szintén a legnagyobb eladói tábor a nagyobba költözőké volt. Nem sokkal maradt el tőlük az örökölt ingatlanjukat értékesítők 17 százalékkal.

Nincs azonban jelentős eltérés a megvásárolt ingatlanok paramétereiben vidéken. A legkedveltebb méret a 40-60 négyzetméter közötti, amely a tranzakciók 46 százalékát tették ki az év első hónapjában. Ennek nagyjából a fele volt a valamivel nagyobb 60-80 négyzetméter közötti adás-vétel és 11 százalék a 20-40 közöttieké. Budán—a tavalyi első hónappal összehasonlítva—feltűnik, hogy mindegyik 10 és 30 millió közötti lakásár kategóriában nagyobb volt a vásárlói kedv. Tavaly ugyanekkor 10 és 15 millió között zajlott minden tízedik tranzakció, idén januárban szinte megduplázódott az arány, és ugyanez látható a magasabb árkategóriákban is. Pesten is kicsit a drágábbak felé érzékelhető elmozdulás a 10 millió alattiak kárára, de így is 42 százalékkal a legtöbb eladott ingatlan 5-10 millió között került ki.

Címkék:
lakás, ingatlan,