Orbán: Magyarországon lesz a legolcsóbb az energia Európában

Pénzcentrum2014. február 3. 14:31

A rezsicsökkentés folytatásának fontosságára helyezte a hangsúlyt hétfői napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök. Megismételte, hogy 2014 a rezsiharc éve lesz és a kormány célja, hogy Magyarországon legyen a legolcsóbb az energia Európában.

Amit eddig tett a kormány

A legutóbbi parlamenti ülésszak óta eltelt időszak legfontosabb kormányzati döntéseit sorolta fel Orbán Viktor beszéde elején, 11 döntést emelt ki. Így például az oroszokkal kötött paksi szerződést, a Brüsszellel kötött pénzügyi megállapodást a következő hét évre, a Főgáz állami tulajdonba vételét.

Ezt követően a gazdasági eredményeket sorolta:

  • tartósan 3% alatt maradt a költségvetés hiánya
  • töretlenül javul a külkereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg
  • évtizedek óta nem látott alacsony infláció
  • a háztartások rezsiköltségei csökkennek
  • a választás évében sem indul növekedésnek a költségvetési hiány, amire nem volt példa az elmúlt 25 évben
  • a foglalkoztatás nőtt
  • csökken a munkanélküliség, 9% körül áll, de ez még mindig magas és messze van attól, amihez el akar jutni a kormány
  • a második legnagyobb minimálbér-emelés volt Magyarországon

A rezsicsökkentésről

A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy további erőfeszítéseket kell tenni a stabil és tartós növekedéshez. Tovább kell növelni Magyarország versenyképességét. A legfőbb kihívás, hogy tovább javuljanak a magyarok életkörülményei - mondta. Ennek legfontosabb eszköze, hogy le kell törni ez energiaárakat - emelte ki.

Az alacsony rezsi biztonságos életet tesz lehetővé a háztartásoknak. Az olcsó energia a vállalatoknak versenyképességi előnyt jelent. A mi célunk, hogy Európában a legolcsóbb legyen az energia - jelentette ki.

A legfontosabb feladat a rezsicsökkentés megvédése és folytatása lesz. Ehhez meg kell alkotni a harmadik rezsicsökkentés feltételeit, meg kell teremteni a non-profit közműszolgáltatást - fűzte hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rogán Antal és Németh Szilárd kormánypárti képviselők vasárnap nyújtották be a 3. rezsicsökkentésről szóló törvényjavaslatot.

2014 a rezsiharc éve lesz - fogalmazott Orbán, aki arra is emlékeztetett, hogy Brüsszel újabb kötelezettségszegési eljárással fenyeget a rezsicsökkentés miatt.

Orbán Viktor azzal zárta a szavait, hogy a rezsiharcot meg kell vívni.

 

Címkék:
energia, Orbán, rezsicsökkentés,