Figyelem, ez is drágul a gyenge forint miatt!

Pénzcentrum2014. február 3. 15:01

Köszönhetően a forintgyengülésnek szerdától három forinttal emelkedik a benzin és a gázolaj átlagára Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 407-408 forintos, a gázolajat pedig 426-427 forintos literenkénti áron tankolhatjuk majd.

Szerdától bruttó három forinttal emeli a MOL a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi listaárát. Mindez azt jelenti, hogy az olajtársaság a benzin literjét bruttó 386,6; a gázolajét pedig bruttó 404,6 forintért adja majd a kiskereskedőknek.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű változással (3 forintos benzin és gázolajár-emelés) szembesülhetnek majd szerdától az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 407-408 forintos, a gázolajat pedig 426-427 forintos literenkénti áron tankolhatjuk majd.

Az egy évvel ezelőtti szintekhez képest azonban a benzin literjét még mindig 23 forinttal, a gázolajét pedig 2 forinttal olcsóbban vásárolhatjuk meg. Ez a benzin esetén 5,3 százalékos, a dízel esetén 0,5 százalékos csökkenésnek felel meg.

Az üzemanyagok emelkedésének oka kizárólag a hazai fizetőeszköz árfolyamának gyengülése a dollárhoz képest, ami alapvetően kedvezőtlen irányba hatott a hazai autósok számára. Ha fennmarad az autósok számára kedvezőtlen árfolyam, akkor a héten további áremelkedéssel szembesülhetnek majd az autósok a kutakon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
energia, benzin, benzinkút, dízel, üzemanyag,