Értelmetlen havi bontásban kimutatni a rezsicsökkentést a társasházaknál

MTI2014. február 3. 14:04

A Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy a közüzemi számlákban keletkező megtakarítást ne havonta kelljen közölni a tulajdonosokkal, hanem a május 31-ig megtartandó közgyűlés elé kerüljön a pénzügyi beszámolóban kimutatott éves megtakarítás - mondta Farkas Tamás, a LOSZ elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

A szervezet szerint a havi megtakarítás kimutatása azért értelmetlen, mivel pénzügyileg - a többi mintegy 30 költségtétellel együtt - csak az éves beszámolóból derül ki, hogy az adott társasház egyenlege többletet és hiányt mutat.

Nehéz lesz megmagyarázni a tulajdonosoknak azt, hogy a rezsicsökkentés ellenére miért veszteséges a társasház, vagy a lakásszövetkezet - tette hozzá az elnök.

A legutóbbi rezsicsökkentési törvénybe - amely ez év elejétől hatályos - Németh Szilárd (Fidesz) képviselő indítványára került be a társasházakra és lakásszövetkezetekre vonatkozó előírás. Ez minden hónap 15. napjáig teszi kötelezővé - közüzemi szolgáltatói bontásban - az előző havi megtakarítás kifüggesztését. Minden év február 15-ig pedig az előző évi megtakarítást kell kimutatni.

Farkas Tamás elmondta, hogy a kisebb társasházaknál a kimutatás és kifüggesztés költsége meghaladhatja a megtakarítás összegét. A nagyobb, gázzal fűtött és lifttel felszerelt társasházaknál viszont elérheti a megtakarítás a havi 4-10 ezer forintot is.

A mai megoldás beviszi a politikát a lépcsőházakba - vélte az elnök. Például sok tulajdonos hiszi azt, hogy a közüzemi számlákban mutatkozó megtakarítás visszajár a zsebébe, holott az csak egy szelete a teljes fenntartási költségnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A LOSZ jobban örült volna annak, ha a hátralékok behajtását segítette volna a kormány és a parlament. Például a fizetési meghagyás díját utólag kelljen fizetni a közjegyzőnek, a végrehajtó pedig az eredményesség után kapjon díjat. A közös költségben hátralékos tulajdonosok lakásaira bejegyzendő jelzálogjog bejegyzése pedig legyen ingyenes, de legalább is jóval olcsóbb a mostaninál - jelentette ki Farkas Tamás.

 

Címkék:
lakás, rezsicsökkentés, társasház,