Kiderültek az újabb rezsicsökkentés részletei

MTI2014. január 25. 18:00

Háromlépcsős idei rezsicsökkentésről nyújt be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a Fidesz-KDNP, ennek alapján a gáz lakossági fogyasztói ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal csökken - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus - ismertetve az általa vezetett rezsicsökkentés-előkészítő munkacsoport péntek esti balatonszárszói döntését - elmondta, hogy az Országgyűlés februárban, várhatóan kéthetes tavaszi ülésszakán dönt a javaslatról, amely figyelembe veszi a világpiaci árcsökkenéseket is.

Az időpontokat azzal magyarázta, hogy a gáznál az április 1-je a lehető legkorábbi időpont, a távhő árát a következő fűtési szezontól szeretnék mérsékelni, az áram esetében pedig körülbelül szeptemberre lesz elegendő, a fenntarthatósághoz szükséges tartalék az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nél és a többi szolgáltatónál.

A gázon, az áramon és a távhőn kívül más közműszolgáltatások árának esetleges idei csökkentését firtató kérdésre azt válaszolta: ezek esetében 2013-ban meghozták azokat a döntéseket, amelyek reálisak voltak. Ezeknél most "árstop" van, további díjmérséklésre pedig csak a piaci viszonyok átrendeződése esetén van lehetőség - tette hozzá.

Címkék:
energia, rezsi, rezsicsökkentés,