Hatalmas bukta lett az ócsai devizatelep: mi lesz a házak sorsa?

Pénzcentrum2014. január 17. 09:02

Katasztrófa sújtotta területekről kitelepítettek átmeneti szállásává minősítette át a kormány az ócsai szociális lakóparkot - írja a Népszabadság.

Az eredetileg bukott devizahitelesek fogadására indított program ezzel végleg lezárult, holott a kormány tavasszal még a folytatást fontolgatta. Az év végére azonban belátta: nincs tovább. A projekt pénzügyi és társadalmi mérlege egyaránt siralmas.

A hivatalosan csaknem 2,5 milliárd forintból felhúzott 80 ház (az eredetileg tervezett 140-160 ezer forint helyett félmillió forintba került az épületek négyzetmétere) alig több mint a felére akadt bérlő. Az utolsó pályázati határidő december végén járt le. A bérlőkereséssel megbízott Magyar Máltai Szeretetszolgálat nem kapott felkérést a folytatásra, így munkája már a lakók segítésére korlátozódik.

A beköltözők többsége krízishelyzetben van. Bár a lakhatásuk megoldódott, a pénzügyi gondok velük jöttek, amelyeket az esetek többségében tovább súlyosbít a munkahelykeresés is - ráadásul naponta csak két busz visz be Ócsa központjába.

Az önkormányzat nem tudja, kik költözhetnek majd az üres házakba.

Címkék:
lakás, Ócsa, devizatelep,