Lakásvásárlás: a fűtési rendszer is fontos tényező

Pénzcentrum2014. január 6. 11:03

Meghatározó szemponttá vált a lakásvásárlók körében az, hogy milyen fűtési rendszerrel rendelkezik a kiszemelt ingatlan, illetve milyenek az általános energetikai jellemzői - derül ki az OTP Ingatlanpont friss piaci kitekintéséből. A gázcirkó számít továbbra is a legvonzóbb fűtéstípusnak a vásárlók szemében, míg a régi távfűtéses, valamint a villanyfűtéses lakásokat inkább kerülik az érdeklődők. A vásárlói döntéseket gyakran berögződések határozzák meg, sokan ugyanis nincsenek tisztában azzal, melyek a leggazdaságosabb fűtési rendszerek. Vannak olyanok is, akiknek csak az ingatlan ára számít, a fűtése nem.

Az egyedileg szabályozható és mérhető fűtési rendszerrel rendelkező ingatlanok a legkeresettebbek, míg a régi távfűtéses, valamint a villanyfűtéssel rendelkező lakásokat nehezebb eladni - derül ki az OTP Ingatlanpont friss piaci körképéből. Az ingatlanközvetítő-hálózat tapasztalatai szerint mára meghatározó szemponttá vált az ingatlanvásárlók körében, hogy a kiszemelt lakás vagy ház milyen típusú és mennyire korszerű fűtési rendszerrel bír, illetve ezen felül milyen energetikai adottságokkal rendelkezik.

"Erősödő tudatosság jellemzi az ingatlanvásárlókat: egyre jobban odafigyelnek a kiszemelt ingatlan várható rezsijére, amelyet viszont jelentős mértékben a fűtési rendszer típusa, illetve általános energetikai állapota határoz meg. Nem meglepő hát, hogy ez a szempont egyre jobban felértékelődik a vásárlási döntésekben" - húzza alá Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi: az értékesítéseik alapján elmondható, hogy a "jó fűtés" nagyban javíthatja egy ingatlan eladhatóságát, illetve jelentősen meg is emelheti az a piaci értékét. Természetesen vannak olyan esetek, amikor nehezen érvényesíthető az árban a korszerűsítés: egyes vidéki városokban már többségben vannak a panelprogramos lakótelepi lakások, ezért már nem számít akkora előnynek az egyedileg szabályozható fűtés, így az árban sem jelenik meg érezhetően ennek a hatása. Tény viszont, hogy a felújított ingatlanok eladhatósága továbbra is számottevően jobb, mint azoké, amelyeket nem újítottak még fel.

Ami az egyes fűtéstípusok népszerűségét illeti, a hagyományos, téglaépítésű társasházi lakásoknál még mindig a gázcirkó fűtésű ingatlanok a kelendők, míg panel esetében a felújított, panelprogramos, egyedi szabályozású és hőmennyiség mérésű lakások iránt van kereslet. Emellett a házközponti fűtés számít még jól eladhatónak. Az energetikailag elavult, "régi távfűtéses" lakótelepi lakásokat viszont csak nehezebben, illetve nyomott áron lehet értékesíteni, mivel az ilyen ingatlanoktól sok vásárló ódzkodik. A nem túl elterjedt villanyfűtés szintén kevéssé számít vonzó tényezőnek az ingatlanpiacon.

Gyakran még berögződések határozzák meg a vásárlók döntéseit
Érdekeség, hogy a vásárlói döntéseket, preferenciákat gyakran még berögződések határozzák meg. "Sokan hiszik, hogy az egyedi gázfűtés verhetetlen a rezsi szempontjából, miközben a panel-korszerűsítési programoknak köszönhetően az egyedileg mérhető és szabályozható távfűtés ma már gyakran kedvezőbb" - említ egy példát Kosztolánczy György. Hozzáteszi: nem elvárható, hogy az érdeklődők tisztában legyenek a különböző fűtési rendszerek előnyeivel és hátrányaival, ebben a kérdésben azonban érdemes megkérdezni szakembereket, illetve az ingatlanközvetítők is segítséget tudnak nyújtani a megfelelő döntés meghozatalában.

Nem különösebben kedveltek a gázkonvektoros lakások sem, annak ellenére, hogy ez a fűtési rendszer könnyen szabályozható, és az egyes helyiségeket külön-külön is lehet fűteni. Sok vevő szerint viszont kevéssé esztétikusak, szárítják a levegőt, jellemző szaguk van, és rendszeres karbantartást igényelnek. A családi házak esetében már nem annyira a fűtési rendszer típusa, inkább a gépészet korszerűsége számít az elsődleges döntési szempontnak, illetve a ház energetikai állapota: a korszerű szigetelés, illetve a modern nyílászárók megléte.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az energetikailag felújított ingatlanokból elsősorban Budapesten, a megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban van kínálat. Ezen belül is főként a panel programban részt vett lakótelepeken, illetve a pár éve épült lakóparkokban, társasházakban lehet nagyobb számban kedvező energetikai besorolású ingatlant találni. Kosztolánczy György hozzáteszi: fontos megemlíteni azt is, hogy a vevők egy része - akiknek minimális összeg áll rendelkezésre lakhatásuk biztosítására - számára semmi más nem számít, csak a négyzetméterár. Ők azok, akik egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy válogassanak, így őket a fűtés típusa nem befolyásolja érdemben a döntésükben.

 

Címkék:
fűtés, energia, lakás, ingatlan, panel program,