Alaptörvénybe foglalnák a rezsicsökkentést

Magyar Nemzet2013. november 22. 10:02

A Magyar Nemzet információi szerint a Fidesz-frakcióban döntés született arról, hogy alaptörvény-kiegészítésben rögzítik a rezsicsökkentés védelmét. A javaslatról az Országgyűlés még idén szavazhat.

A napilapot elnökségi források arról tájékoztatták: az alaptörvény-kiegészítés azt tartalmazza majd, hogy a nonprofit közszolgáltatások működését sarkalatos, vagyis kétharmados többséget igénylő törvény szabályozza a jövőben.

A Fidesz egyik vezető politikusa azt is elmondta, hogy a frakció által támogatott javaslatról a kormány várhatóan a jövő héten tárgyal. Az alaptörvény-kiegészítést még az idén elfogadhatja az Országgyűlés.

A napilap szerint hamarosan elkészül a közműszolgáltatások nonprofittá alakításáról szóló törvényjavaslat is. A lap forrásai szerint az erről szóló előterjesztést az év végéig szintén benyújtják a parlamentnek, de ennek megtárgyalására csak 2014 elején kerülhet sor. Egy vezető fideszes politikus megerősítette: a készülő jogszabály kétharmados többséget igénylő lesz, és ki fogja mondani a "megfizethetőség elvét". Ez azt jelenti, hogy a hazai közműszolgáltatások díjait a mindenkori fizetésekhez mérten kell meghatározni.

 

Címkék:
Alaptörvény, energia, rezsi, rezsicsökkentés,