Karácsonyra eltűnhetnek a hajléktalanok Budapestről?

Pénzcentrum2013. november 6. 09:37

A fővárosi önkormányzat a kerületekkel karöltve karácsonyra szinte az egész városból kitilthatja a hajléktalanokat. A szabálysértési törvényben megjelölt világörökségi helyszíneken túl saját augusztusi rendelettervezetét is felülmúlva tiltaná ki a fedél nélkülieket mind több közterületről - írja a Népszabadság.

Ilyen tiltott helynek minősülnének a közösségi közlekedési eszközök megállói, 29 aluljáró, a játszóterek, a gyermek- és felsőoktatási intézmények környéke, a hidak és felüljárók lépcsői, illetve a fővárosi utak mellett valamennyi burkolt járda, a köztemetők és környékük, ezenfelül a fővárosi parkolási rendeletben védettnek minősített területek.

Utóbbiak közé tartozik például az óbudai Fő tér környéke, a Római-part, az Óbudai-sziget, a Normafa környéke, a Városliget és a Margitsziget - a Népligetet viszont kivették a felsorolásból.

A kerületek ugyan határozott kérésük ellenére sem kaptak önálló rendeletalkotási jogot a parlamenttől a hajléktalanzónák kijelölésére, de a főváros minden területi kérésüket köteles rendeletbe foglalni.

A hajléktalanok kitiltásának oka a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme egyaránt lehet. A fővárosi és a kerületi önkormányzatok a fentiek alapján szinte egész Budapesten megtilthatják az "életvitelszerű közterületen tartózkodást".

Címkék:
lakás, hajléktalanság,