Átvernek a boltok az akciós árakkal - Így szerezz pénzt a lakásvásárláshoz

Pénzcentrum2012. május 28. 13:03

A lakásvásárlásról és lakásépítési támogatásról szóló cikksorozatot közölt a héten a Pénzcentrum.hu. Felhívtuk a figyelmet a lakásvásárlás buktatóira, bemutattuk, hogyan juthatsz hozzá az új szociálpolitikai támogatáshoz. Leleplező kutatásról adtunk hírt, amelyből kiderült, hogyan vernek át bennünket a boltok az akciós árakkal. Az alacsony keresetű gyermekeseknek nem tudtunk jó hírekkel szolgálni: a Nemzetgazdasági Minisztérium nem ért eget az okleveles adószakértő jogértelmezésével, és a lapunk május 17-ei cikkében felvetettekre azt válaszolta, hogy nem kaphatják meg az alacsonyabb keresetű gyermekesek a tavalyi évben őket megillető adójóváírást, amit a családi kedvezmény miatt nem tudtak érvényesíteni. Így viszont egyértelműen megállapítható, hogy a magasabb jövedelműeket nagyobb kedvezményben részesíti az adórendszer. Ez alkotmányos aggályokat vethet fel, mint ahogy a telefonadó bevezetése is, amely a családosokat nagyobb mértékben terhelheti.

A lakásvásárlás buktatói: erre figyelj!
Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik lakásvásárlásra adják a fejüket - még az alacsony árak ellenére sem. A vásárlási procedúra ugyanis ritkán zökkenőmentes. Rengeteg dologra kell egyszerre kiemelt figyelmet fordítani, ha nem akarunk pórul járni.

Hogyan szerezzünk pénzt a lakásvásárláshoz?

Bár az elmúlt időszakban - elvileg- rövidült a hitelhez jutás ideje, jelenleg is 3-4 hetes átfutási idővel kell számolnunk, ráadásul jelentősebb összegeket kell fizetnünk a közjegyzőnek, az értékbecslőnek és persze a földhivatalnak is. Április elsejétől a hitelek árazása is megváltozott.

Élesedett az új szocpol: ezek a feltételek
2012. január 1-jén lépett életbe az új, a 2001-eshez képest gyökeresen átalakított szociálpolitikai támogatási rendszer, évtizedek óta ismert nevén a szocpol. A kizárólag új, 2010. január 1. után kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakás építésére vagy e dátumot követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás megvásárlására igényelhető támogatást jelenleg csupán két banknál igényelhetik azok, akik jogosultak a támogatásra. Épp ezért érdemes összefoglalni, hogy milyen feltételek mellett, ki kérhet lakástámogatást.

Számold ki Te is, mennyit nyerhetsz az új szocpollal!
Cikksorozatunk következő részében azt mutattuk be, kinek éri meg a szocpol, milyen költségei lehetnek az igénylésnek és melyek a visszafizetés lehetséges esetei?

Albérlet vagy saját lakás? Kiderült, melyik éri meg jobban
Manapság is sokakban felmerül a kérdés, melyik éri meg jobban: albérletet bérelni éveken keresztül, vagy saját lakásba fektetni?

Több milliós támogatással költözhetnek családi házba a panellakók
Cikksorozatunk végén a felmerült olvasói kérdésekre válaszolt az FHB Jelzálogbank Nyrt. szakértője. A válaszokból megtudhatjuk például azt, hogy lehet-e 40 évhez közel több millió forintot igényelni, hogy a panelból végre családi házba költözhessen egy ötfős család.

Társasházban laksz? Ennyibe kerül a felújítás

Ketyeg a társasházi időzített bomba; a lakóépületek állagromlása iszonyatos mértékeket ölt Magyarországon. Szakértők szerint a problémát mihamarabb orvosolni kell, az előttünk álló néhány évben a társasházak felújítása elkerülhetetlen.

Budapesten senkit nem ment meg az Eszközkezelő?
Az eddig felajánlott ingatlanok forgalmi értéke 5,1 és 7,8 millió forint között szóródik, ennek megfelelően a kifizetendő vételár nagyjából 2,5 és 3,9 millió forint közé esik. Az ingatlanok jellemzően az ország keleti régióiban helyezkednek el, budapesti ingatlant a hitelezők eddig nem ajánlottak fel.

Lebuktak a boltok: így vernek át az akciós árakkal
Leleplező kutatást közölt a Which? nevű fogyasztóvédelmi intézet az üzletláncok árazási taktikáiról. A felmérésben egy év alatt 700 ezer terméket vizsgáltak meg, és minden termékkategóriában találtak trükkös árakat, a friss gyümölcstől a kutyaeledelig.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez a magyar élelmiszer hódíthatja meg a világot?
Brazil áruházlánc polcain jelenik meg egy mátészalkai vállalkozás által gyártott almaszirom és aszalt meggy; az első édességszállítmány szerdán indult el a szatmári városból a dél-amerikai országba.

NGM: bukják a tavalyi adójóváírást a kispénzű gyermekesek
Nem kaphatják meg az alacsonyabb keresetű gyermekesek a tavalyi évben őket megillető adójóváírást, amit a családi kedvezmény miatt nem tudtak érvényesíteni - foglalt állást a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) lapunk korábbi cikke nyomán. Angyal József okleveles adószakértő kitart álláspontja mellett: a minisztérium felülírja a jogszabályt, a törvény szerint visszajár a pénz az érintetteknek.

Szorul az adóhurok a gyermekesek nyakán: az Alaptörvény sem szent?

A telefonadó esetében feltételezhető, hogy a gyakoribb hívások miatt halmozottan sújtja a gyermeket nevelőket, ha azt a szolgáltatók átterhelik az ügyfelekre. Ez ellentétes lenne Magyarország Alaptörvényével. Az alkotmány ugyanis kimondja, hogy mindenkinek a teherbíró képessége szerint kell hozzájárulnia a közös szükségletek fedezéséhez. Ráadásul a hozzájárulás mértékét a gyermeket nevelők esetében a gyermeknevelés kiadásainak figyelembevételével kell megállapítani.

Itt a könnyítés a telefonadóban!
Legfeljebb 400 forint távközlési adó terhelné az idei évben a magánszemélyek által kezdeményezett telefonhívásokat, illetve sms-eket, a vállalkozások esetében pedig 1400 forint lenne a maximumösszeg. Így módosítaná a törvényt a parlament gazdasági és informatikai bizottsága. Az indítványról a héten szavaz az Országgyűlés.

Már a személyes adataidban is turkálhat a Miniszterelnökség
Az állampolgárok tájékoztatásához és véleményének megismeréséhez neveket és lakcímeket kérhet ki a jövőben a Miniszterelnökség az ezeket tartalmazó nyilvántartásból - döntött hétfőn az Országgyűlés. Az ellenzék a javaslat parlamenti vitájában aggályosnak ítélte a módosításban foglaltakat.

Idén sem kell félnünk a görög nyaralástól
Az biztosnak tűnik, hogy befolyásolja az idei turisztikai szezont Görögország politikai-gazdasági helyzete, azonban ez csak kis mértékben érintheti a magyar utazókat, akiknek leginkább arra érdemes felkészülniük, hogy Athént és a nagyobb városokat esetleg ki kell hagyniuk a programból. Valószínűleg egyelőre azon sem kell aggódnunk, hogy hol váltsunk drachmát az utazáshoz, hiszen akár hat hónapig is eltarthat, ha megvalósul a válság-forgatókönyv, és az egykori fizetőeszköz felváltja az eurót a dél-balkáni országban.

Nyári diákmunka: indul a roham a legjobb helyekért

Az iskolaszövetkezetek várakozásai szerint több ezer diák dolgozhat idén nyáron. A szorgalmas fiatalok a minimálbért megkereshetik egy hónapban, a fizetést jellemzően szórakozásra költik.

Címkék: