Maximalizálták a hulladékkezelési díjat, kompenzálhatnak az önkormányzatok

Pénzcentrum2012. április 2. 18:04

A hulladékkezelési közszolgáltatási díj befagyasztása miatt kormányrendelet szabályozza, hogy az önkormányzatoknak csak abban az esetben kell díjkompenzációt fizetniük a közszolgáltatóknak, ha a tavalyinál kevesebb szemétszállítási díjat kérnek a lakosságtól. Ha az idei hulladékkezelési díj összege kisebb, mint a tavalyi, akkor az önkormányzatnak meg kell térítenie a két ár közti különbséget a közszolgáltatónak - tájékoztat a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló kormányrendelet módosítására a díj befagyasztása miatt volt szükség. Január 1-jétől ugyanis úgy változott a törvény, hogy a szemétszállítási díj legmagasabb mértéke ebben az évben nem haladhatja meg az adott települési önkormányzat képviselő-testülete által a tavalyi évre megállapított díj mértékét.

A közlemény szerint az árak befagyasztása a lakosság érdekeit szolgálja. 2013. január 1-jétől átalakul a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer, a Vidékfejlesztési Minisztérium célja, hogy a változások költségei a lakosságot ne terheljék.

Címkék: