Szigetelés, nyílászárócsere: spórolnánk, de nincs pénz a felújításra

Pénzcentrum2012. március 6. 17:06

A lakások egyharmadának fűtési költsége egy téli hónapban 20-30 ezer forint közé esik, minden ötödik lakásé meghaladja a 30 ezer forintot, ugyanakkor hőszigetelésre a legtöbb tulajdonos alig 100-300 ezer forint közötti összeget tud költeni, ami kevés a fűtésszámla érdemi csökkentéséhez - közölte felmérése eredményét a Knauf Insulation.

A felmérés 500 lakás adatai alapján készült, amelyek között minden típus szerepelt, egyharmaduk volt családi ház. A lakások ötöde 1960 előtt, másik ötöde 1990 után épült. A felmérést végző cég szerint energetikai szempontból korszerűnek csak a 2000 után épült ingatlanok mondhatók, ebbe a kategóriába a lakások 13 százaléka esett.


Az elmúlt 5 évben a felmérésben részt vett tulajdonosok 44 százaléka semmivel sem csökkentette lakása energia felhasználását, mert nem volt rá pénze. Az az 56 százalék, amely tett valamit a kevesebb energiafogyasztás érdekében, a fűtésszámlát igyekezett csökkenteni. E csoport 73 százaléka a falakat hőszigeteltette, 62 százalékuk a nyílászárókat cseréltette ki jobbra. Az alternatív energia hasznosítása - hőszivattyú, napkollektor és napelem beszerelése - alig volt mérhető.

Elemzésünk a témában: "Ezért jobb befektetés a családi ház felújítása, mint egy bankbetét"

Energetikai beruházásra a tulajdonosok legtöbbje - 30 százalékuk - 100-300 ezer forintot tud fordítani. Az e célra 500 ezer forintnál többel rendelkezők aránya mindössze 7 százalék. Ha beruházási támogatással lehetne csökkenteni a lakások energia felhasználását, akkor a tulajdonosok 44 százaléka élne a lehetőséggel - derült ki a felmérésből.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: