Lakástámogatás: Orbán és Matolcsy nagy bejelentése

Pénzcentrum2011. október 12. 10:55

Új otthonteremtési programot hirdet a kormány - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón. Bejelentésük értelmében a kamattámogatott hitelek mellett a hányattatott sorsú szocpol rendszer kijavított változata is visszaállítása kerül.

Orbán Viktor miniszterelnök mai sajtótájékoztatóján elmondta: a legfontosabb kérdés, hogy válság idején van-e értelme otthonteremtési programot indítani, különösen úgy, hogy hazánkban nehéz a devizahitelesek helyzete. A kormány álláspontja szerint kezelni kell a devizaalapú lakáshitelek helyzetét, de eközben lehetőséget kell adni azoknak, akik otthont akarnak vásárolni, felújítani, és ezzel együtt gyermeket is vállalni. Számukra pedig - a kormányfő szavai szerint- forintalapú lehetőséget kell kínálni.

 


A válság gazdaságpolitikájához az is hozzátartozik, hogy meg kell kezdeni a felkészülést a recesszió utáni időkre. A kormány úgy számol, hogy Magyarországnak készen kell állnia arra, hogy 1-2 éven belül a legversenyképesebb gazdasági környezetet kell biztosítania egész Európában. Az most induló otthonteremtési, forintalapú program felfutása 6-12 hónapra tehető - mondta a miniszterelnök.

Az otthonteremtési program keretében a kamattámogatott hitelek mellett a hányattatott sorsú szocpol rendszer kijavított változata is visszaállítása kerül - mondta el Orbán Viktor. A javított változat alapvető része, hogy az új rendszerben csak és kizárólag az gyermeket vállaló család juthasson hozzá, melynek nincs köztartozása.

Szocpol...

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány már egy éve felkérte a piaci szereplőket, hogy adjanak tanácsot a kormánynak az új otthonteremtési program kidolgozásához.

Az új program egyik legfontosabb eszköze a szocpol célzott, gyermekhez kötődő bekapcsolása a lakástámogatásba. Ugyanúgy figyelembe veszik a gyermekek számát és a lakás nagyságát, új elemként pedig egy energetikai minősítés is bekapcsolódik a rendszerbe.

A miniszter elmondta: vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatást kaphat az a család, amely jelenleg nem rendelkezik saját lakással. Egy szülőnek legalább 6 hónap hosszában bejelentett, adózó munkahellyel kell rendelkeznie, köztartozása pedig nem lehet annak, aki ilyen támogatást igényel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha valaki megfelel a feltételeknek, 2 gyermek esetében a lakás nagyságától függően 800 ezertől 1,3 millió forintig kaphat vissza nem térítendő támogatást. Ha 3 gyermeket nevel/vállal, 1,2 millió és 2 millió forint között kaphat támogatást. Ha 4 vagy több gyermeket nevel a család, 1,6 millió és 2,5 millió közötti szocpolt - a lakás nagyságától és energetikai besorolásától függően.

A kormány arra számít, hogy 2012-ben mintegy 4 ezer család fogja igénybe venni a szocpolt - tette hozzá Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter közlése szerint a büdzsét felkészítették a rendszer bevezetésére, az új szocpol rendszerre 5,2 milliárd forintot különítettek el.

... és kamattámogatás

A nemzetgazdasági miniszter közlése szerint a kamattámogatásos hitel-konstrukció esetében mintegy 3-5 ezer kérelemre számítanak, melyre 1,3 milliárd forintot különítettek el a büdzséből. Mint mondta a befagyott lakáspiacon ez is szép teljesítmény. A kamattámogatás mértékéről a nemzetgazdasági miniszter úgy nyilatkozott, 1 illetve 5 éves állampapírhozamhoz kötődik, annak 40-30, illetve 40-50 százalékát téríti meg a hitelfelvevő számára. Ezzel az eszközzel jelentősen csökkenthetők a hitelkamatok. Az állampapírhoz kötött kamattámogatást Matolcsy György jelentős eszköznek nevezte, így a mai átlagos 12-13 százalékról legalább egyharmaddal képes csökkenni a kamatterhet.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta azt is, hogy a szocpol igényléseket már a közeljövőben el lehet kezdeni beadni, ám a kifizetéseket jövő év elejéig nem kezdik meg. Ennél valamivel rosszabbul áll a kamattámogatott hitelek folyósításának beindulása, hiszen itt még szükség van uniós jóváhagyásra is, de a kormányfő reményei szerint ezzel nem lehet majd probléma, és jövő év elején a kamattámogatott hitelkonstrukció is startra kész lesz.


Címkék: