Roma vagy? Dolgozz, lakást ígér neked a kormány!

Pénzcentrum2011. május 25. 15:32

"Saját jogán juttatnánk lakáshoz egy roma családot, ha a gyermekét iskolába, óvodába járatja, ha legalább az egyik szülő elkezd dolgozni, és ha látjuk, hogy elkezdett termelni, és képes fenntartani a lakást" - nyilatkozta a Bruxinfónak Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke Brüsszelben.

Elsőként készítette el Magyarország a tagállamok közül nemzeti romaintegrációs programját a múlt csütörtökön a szociális ügyi miniszterek által elfogadott európai uniós romastratégiához - jelentette be Brüsszelben Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár. Bár az EU-keretprogramot még az Európai Tanács is jóvá fogja hagyni a június 24-i ülésén, az Európai Bizottság már várja a 27 tagország saját integrációs terveit.

A magyarországi terveket Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke ismertette a Tanács brüsszeli épületében. Ezek szerint a magyar kormány vállalja, hogy 2015-ig 150 ezer roma rendszeres egészségügyi szűrővizsgálatát, 100 ezer munkanélküli romát terel a munkaerő-piacra, és 50 ezer roma szakképzését vállalja a kormány.

Az átfogó oktatási reform révén 20 ezer cigány fiatal szerezhet szakmát, 10 ezer roma diák érettségizhet le, és 5000 tehetséges roma gyermek esélye nőhet meg arra, hogy feljebb lépjen az oktatási rendszerben. Emellett 80 ezer cigány felnőtt vehet részt alapkészség-fejlesztő programokban. A számszerű vállalások teljesítését az Európai Bizottságnak kell majd figyelemmel kísérnie egy később kidolgozandó monitoring rendszerrel.

A testület által elfogadott keretstratégia arra is kéri a tagországokat, hogy a szegénység, az oktatás és az egészségügy mellett a romák lakhatási feltételeinek javítása érdekében is szabjanak meg konkrét intézkedéseket. A BruxInfo erre vonatkozó kérdésére Farkas Flórián közölte, látva a korábbi kormányok nem teljesült vállalásait, felelőtlenségnek tartaná előre meghatározni, hogy a kormány bizonyos határideig felszámol valahány nyomortelepet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Országos Roma Önkormányzat elnöke hangsúlyozta, komplexen szeretnék kezelni a problémát, vagyis egyszerre szeretnék javítani a romák különböző jellegű problémáit. Ennek megfelelően "saját jogán juttatnánk lakáshoz egy roma családot, ha a gyermekét iskolába, óvodába járatja, ha legalább az egyik szülő elkezd dolgozni, és ha látjuk, hogy elkezdett termelni, és képes fenntartani a lakást" - mondta Farkas Flórián.

 

Címkék: