Extrém európai szárazság miatt drágulhat a kenyér

Pénzcentrum2011. május 19. 11:40

Hatalmas szárnyalás bontakozott ki az agártermékek piacán tegnap, amit elsősorban a kedvezőtlen időjárási viszonyokkal magyaráztak az elemzők. A búza 7,3 százalékkal, a kukorica 4,1, a szójabab 2,7 százalékkal drágult a nap folyamán. A tavalyi aszály és árvizek hatalmas ralit okoztak a nyersanyagpiacokon, az USDA szerint azonban a jelenlegi európai szárazság és amerikai esőzések a készletek további csökkenését idézhetik elő, ami drágíthatja a mezőgazdasági terményeket.



Hatalmas szárnyalás volt tegnap az agrártermékek piacán, a búza 7,3 százalékkal, a kukorica 4,1, a szójabab 2,7 százalékkal drágult a nap folyamán. A búza júliusi határidős ára ezzel a hét során már több mint 12, a kukorica 8,8 százalékkal drágult. A nyersanyagok áremelkedése mögött elsősorban fundamentális tényezők álltak, főként a vetést akadályozó esőzések és a várható betakarítási mennyiséget rontó szárazságok.

A búza júliusi határidős árfolyama

A búza árát leginkább a 36 éve nem tapasztalt európai szárazság hajtotta, hiszen a jelenlegi hőmérséklet 4-8 százalékkal haladja meg az ilyenkor szokásos átlaghőmérsékletet, míg a vízhozam 30 százalékkal marad el a szokásostól. A brit, francia és német termelők a világ búzatermelésének ötödét adják, így a termelés visszaesése komoly hatással van a világpiacra is. A szárazság miatt a francia termés 12, a német 7,2 százalékkal csökkenhet. A kedvezőtlen időjárás ráadásul nem csak az európai, de az amerikai és kínai gazdákat is érintette, ahol helyenként a szárazság, máshol a túl sok csapadék rontotta a helyzetet.


Egy évvel ezelőtt az orosz szárazság és a túl csapadékos kanadai és ausztrál időjárás rontotta a termelést, amely akkor jelentős ralihoz vezetett az agrártermékek piacán, a készletek csökkenésével párhuzamosan. Az USDA előrejelzése szerint a búza készletek amúgy is alacsony szintje a tavalyi csökkenés után ráadásul idén is tovább eshetnek. Az alacsony készletek nem csak a búzára, de más mezőgazdasági terményre is jellemzők, köztük a kukoricára is, ahol szintén további készlet csökkenést vár az USDA.


Az USA-ban javában tart a kukorica vetése, ám a korábbi évekhez képest lassabb tempóban (akárcsak a tavaszi búza, a rizs és szójabab esetén), az Egyesült Államok egyes részeit sújtó hideg és esős időjárás ugyanis sok helyen a vetés elhalasztásához vezetett. Ha folytatódik ez az időjárás, a gazdáknak el kell dönteniük, hogy késve ültetnek kukoricát gyengébb hozammal, vagy szójababra térnek át - mondta Mike Zuzolo, a Global Commodity Analytics & Consulting elnöke.

A kukorica júliusi határidős árfolyam
Címkék: