Többet fizethetnek a budapesti távhősök

Pénzcentrum2011. április 13. 13:54

A budapesti távhősök érezhetik meg először a kormány erőmű-támogatásokat átalakító intézkedését. A kötelező átvételi rendszer (KÁT) változásai nyomán ugyanis megszűnik az az árkedvezmény, amit az elmúlt években a Budapesti Erőmű adott a Főtávnak, ezen keresztül pedig 220 ezer fogyasztóknak - számol be az Index.



"Az erőmű a KÁT-rendszernek köszönhetően 26 hónapon keresztül 200 Ft/GJ kedvezményt nyújtott lakásonként, ez a több mint két év alatt átlagosan eddig 17-20 ezer forint megtakarítást jelentett a fogyasztóknak. Ez a kedvezmény most megszűnik, átlagosan havonta 600 forinttal lesz több a számlán" - mondta György István Budapest fideszes alpolgármestere az Indexnek.

A kötelező átvételi rendszerben (KÁT) nyújtott támogatás mértéke januártól változott meg, aminek alapján a kapcsoltan hőt és áramot termelő erőművek 15 százalékkal kevesebb támogatást kapnak, cserébe olyan erőművek is a rendszerben maradhattak, amelyek a korábbi szabályozás értelmében elestek volna a hőárak stabilan tartása miatt fontos támogatástól.

A Budapesti Erőművet a változás különösen rosszul érintette, hiszen eredetileg is a támogatotti körben maradt volna, csak nagyobb támogatás mellett. Így amikor csökkent a támogatás mértéke, az erőmű bejelentette, hogy megszünteti a korábban nyújtott támogatást.

A KÁT-os támogatások mértéke egyébként Budapesten külön tételként jelent meg a budapesti távhőszámlákon, így a fogyasztó is ellenőrizhette, hogy mekkora kedvezményt kap ennek köszönhetően. A rendszer ebben a formájában mindenesetre nyártól végleg megszűnik, a helyébe - a tervek szerint októbertől - egy hőalapú támogatási rendszer lép, ennek részletei azonban egyelőre nem ismertek. György István az Index kérdésére elmondta, a kormány jelenleg is dolgozik az erőmű-támogatások új rendszerén, és nem kizárt, hogy a kedvezmény idővel visszatér a lakossági távhőárakba.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az alpolgármester emlékeztetett, a kormány március végi szinten befagyasztotta a távhőárakat, ez azonban a mostani emelést még lehetővé teszi, hiszen egy korábbi állapot árait tükrözi.

Címkék: