Elmaradhat a gázáremelés

Pénzcentrum2010. június 8. 09:10

Akár el is maradhat a júliusra várható gázáremelés, amennyiben a tárolóban maradt gáz felhasználását írják elő az egyetemes gázszolgáltatók számára a következő hetekben - írja a Népszabadság.

A napilap értesülései szerint az alacsonyabb fogyasztás miatt közel 2 mrd köbméter gáz maradt meg a téli időszakból a magyarországi kereskedelmi tárolókban, és könnyen lehet, hogy a politikai akarat úgy határoz a közeljövőben, hogy a szolgáltatókat ezen gáz felhasználására kötelezik, aminek hatására akár el is maradhat a júliusban várható gázáremelés.

  
Az ötlet alapvetően kivitelezhető, tekintettel a gazdasági válság gázpiacra gyakorolt hatására, hasonló eszközökhöz nyúlt az előző kabinet is a gázáremelés mértékének visszafogására. A kérdés megint csak az, hogy mi lesz akkor, amikor a tárolókban pihenő gáz esetleg áremelő hatással bír majd a jövőben. Persze a rendeletet meg lehet írni úgy is, hogy csak erre a nyárra legyen érvényes, tarkítva az egyébként is mindig kritizált gázipar-szabályozást annak kiszámíthatatlansága miatt. Egy ilyen lépés továbbá azt is jelentené, hogy októbertől már kevesebb tárolóban rekedt "olcsóbb" gáz maradna, így a következő árazáskor már szűkebb mozgástér maradna az árak kordában tartására, ráadásul egy olyan időszakban, amikor az emberek ténylegesen fogyasztanak is. A Népszabadság által említett 2 mrd köbméter, illetve annak elhasználása egy ilyen jellegű döntés kapcsán az idei nyáron igen valószínűtlen, hiszen az egyetemes szolgáltatás csak a kisebbik részét teszi ki az ország teljes gázfogyasztásának, ráadásul ebben az időszakban igencsak visszafogott gázfogyasztás mutatkozik.

Címkék: