Útmutatók a fájdalommentes fúziós eljáráshoz

Pénzcentrum2010. május 21. 15:30

Útmutatók a fájdalommentes fúziós eljáráshoz


A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) új tájékoztatókat tett közzé vitaanyag formájában a fúziókontroll eljárások során alkalmazott elemzési módszereinek ismertetéséről, amelyek a jövőben hasznos iránymutatásul szolgálhatnak arra, hogy mikor ütközhet akadályokba egy tervezett tranzakció engedélyezése, illetve hogyan is zajlik pontosan egy összefonódás értékelése a GVH előtt.

A Versenytörvényben meghatározott éves árbevételi küszöbértékeket teljesítő, és ezért bejelentés köteles tranzakciók elemzése során a GVH a káros versenyhatásokat vizsgálja. Amennyiben a GVH arra a következtetésre jut, hogy a fúzió az érintett piacon jelentős mértékben csökkenti a versenyt, akkor - még erőfölényes helyzet hiányában is - megtagadhatja az engedély megadását, illetve az engedélyt feltételekhez, kötelezettségvállalásokhoz kötheti.

A most vitára bocsátott tájékoztatók áttekintik a lehetséges káros versenyhatásokat, rögzítik az elemzésekhez szükséges adatokra vonatkozó követelményeket, illetve meghatározzák az érintett piac definiálása során irányadó szempontokat. Bár a tájékoztatók nem kötik a GVH-t, a gyakorlat várhatóan mégis igazodik majd a közzétett iránymutatásokhoz, amelyek ezért hozzájárulhatnak a GVH munkájának kiszámíthatóságához, és elősegíthetik a GVH és az eljárás részvevői közti hatékonyabb kommunikációt. Az iránymutatás végső soron lehetővé teszi azt is, hogy mind az eladók, mind a vevők előzetesen felmérhessék egy tranzakció versenyhatásait, illetve azok várható GVH általi értékelését, és ennek fényében dönthessenek arról, hogy egyáltalán megkötik-e a szerződést, illetve tesznek-e valamilyen feltételre vagy kötelezettségre vonatkozó javaslatot.

A közzétett tájékoztatókkal kapcsolatban a GVH nyilvános konzultációt kezdeményezett, amelynek részleteiről a GVH honlapján található bővebb információ, ahol maguk a tájékoztatók is letölthetők.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

dr. Barakonyi Zoltán
dr. Vörös Péter
dr. Horányi Márton

Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda
budapest@bakernet.com

Címkék: