Etanollal küzdünk a magas üzemanyagárak ellen?

Pénzcentrum2010. május 13. 08:35

Komoly fejlődés történhet idén a hazai E85-ös piacon, ugyanis az emelkedő benzinárak egyre inkább versenyképessé teszik az alternatív üzemanyagokat. A Magyar Bioetanol Szövetség várakozásai szerint az alacsony és magas komponensű bioetanol-üzemanyagok piaci részesedése az idén átlépheti a 10%-ot.

A Világgazdaság mai írásában a Magyar Bioetanol Szövetség elnökét idézve arról számol be, hogy a magas üzemanyagárak miatt komoly fogyasztásnövekedésre számítanak az etanol piacán, a várakozások szerint az idei év első felében akár a tavalyi éves fogyasztás duplája is jelentkezhet.

A napilap által megkérdezett kúthálózat szintén az etanolfogyasztás növekedéséről számolt be, hozzátéve, hogy mára már nem csak a környezet barátai tankolnak etanolt, hanem a pénztárcájuk tartalmára különösen érzékeny autósok is, amelyek egyébként többségben vannak hazánkban. Becslések szerint a hazai gépkocsi-állomány kb. 10% futhat etanollal is, bár a gyárilag ilyen kivitelben forgalomba került autók száma csupán 300 darabra tehető, vagyis a többség az utólagos átalakítást választja. Az etanol jelenlegi átlagára 220-240 forint literenként, és jelenleg 193 töltőállomáson találkozhatnak az autósok az E-85 feliratú kútfejjel.

Címkék: