Sose költözz alkoholisták közé

Pénzcentrum2010. február 22. 16:58

Egy új amerikai felmérés szerint igenis összefüggés van az adott környéken található bárok, éttermek, alkoholt árusító boltok, illetve az erőszakos bűncselekmények száma között.

A kutatók Cincinnati környékén hasonlították össze az alkoholárusítási engedéllyel rendelkező boltok számát és elhelyezkedését, valamint a bűnügyi statisztikákat, hogy megállapítsák, van-e összefüggés a két statisztika között. Az adatok szerint azonban nem csak az üzletek, hanem a bárok és éttermek száma is befolyásolja az elkövetett erőszakos bűntények számát.

A statisztikák szerint négyzetmérföldenként egy újabb töményszeszt árusító liquor store 2,3-mal növeli a sima támadások és 0,6-tal a fegyveres támadások számát. A kutatók nem lehetnek benne biztosak, hogy csak és kizárólag az alkohol tehető felelőssé a támadások számának növekedése miatt, mivel a bűnügyi statisztikák nem tartalmaznak adatok az érintettek alkoholos befolyásoltságáról, mindenesetre megvizsgálták a bűnözéssel kapcsolatos összefüggéseket korosztályra, bőrszínre és a szegények arányában is.

Az éttemek és bárok száma némileg kevésbé befolyásolja a bűncselekmények számát, valszínűleg azért, mert a bárokban egy idő után nem adnak inni a túlzottan ittas vendégeknek,csak egyszerűen kidobják őket - idézte az Indiana University szakértőit a Livescience.

Címkék: