Könnyfakasztó távhőszámla: csökkenő gázártámogatás!

Pénzcentrum2009. március 2. 16:00

A szokástól 3 Celsius-fokkal hidegebb átlaghőmérsékletet mértek februárban, így az áremelések és a magasabb fogyasztás következtében akár 25 %-kal magasabb számlára számíthatnak a távfűtéses lakások tulajdonosai, mint egy évvel ezelőtt.

A Főtáv számításai szerint egy átlagosnak tekinthető 53 négyzetméteres lakás februári távhőszámlája a tavalyi 24 ezer forinttal szemben idén meghaladhatja a 30 ezer forintot. A hidegebb időjárás miatt megnövekedett energiafogyasztás és az elmúlt egy év áremelései együttesen okozzák a jelentős növekedést.

A megemelkedett díjak megfizetéséhez kamatmentes részletfizetési lehetőséget kínál a szolgáltató. Aki kéri a könnyítést, annak a februári fogyasztás 60 %-át határidőig, a fennmaradó 40 %-ot három egyenlő részletben kell megfizetni.

Már március közepétől csökkenhet a gáz- és távhőtámogatás mértéke, miközben a lakossági gázár júliusig biztosan nem változik. Kiss Péter kancelláriaminiszter szerint arányosításról van szó és a fogyasztók nem járnak majd rosszabbul. Az intézkedés hátterében a gázár világpiaci árának csökkenése áll, de egyelőre kérdés, hogy a támogatás csökkentése miért előzi meg a lakossági gázár csökkentését.

Címkék: