Most érdemes villát venni Mallorcán!

Pénzcentrum2009. február 11. 12:00

Az európai államok közül a pénzügyi világválság Spanyolországot viseli meg leginkább: Mallorca szigetén például harmadával estek az ingatlanárak. Az álomszigeten nem csak a lakások, hanem a fényűző villák árai is zuhantak.


Úgy tűnik, hogy a spanyol ingatlanpiaci recesszió 2009-ben is folytatódik. A Baleár- szigetek egyik legnagyobb ingatlanforgalmazó cége, az Engel & Volkers prognózisa szerint idén a térségben 20 százalékos visszaesés is várható.

A válság azonban nem érinti egységesen Mallorca különböző részeit. A délnyugati területeken -ahol leginkább a helyi lakosok nyaralói találhatók- jóval kisebb az érdeklődés az apartmanok iránt, és sokszor a feléért kínálják az épületeket. Ugyanakkor a fővárostól távolabb eső délkeleti részeken a tavalyi év jelentette az ingatlanforgalmazás csúcsát: karácsony körül különösen sok villa talált gazdára.

Az évé végére a főváros, Palma de Mallorca ingatlanpiaca is visszaesett: itt a lakásokat már 10-20 százalékkal az eredeti ár alatt is meg lehet venni.

Az is megfigyelhető, hogy egyre kevesebb angol vásárol ingatlant az álomszigeten, inkább a német, a svájci, a spanyol, az orosz, és a skandináv országokból érkező vevők vannak többségben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fotó: AP

Ugyanakkor a gazdasági világválság Spanyolországban nem csak az ingatlanforgalmazások visszaesésén látszik: az Ibériai-félsziget Európa leginkább veszélyeztetettebb térségei közé tartozik. A munkanélküliség a 14 százalékot is meghaladja, az ipari termelés visszaesése pedig tavaly év végén a 15 százalékot is elérte.

Címkék: