Ingatlan-panama 2.0! Hogy lesz 12 millióból egymilliárd!

Magyar Hírlap2009. február 11. 08:45

A Magyar Hírlap értesülései szerint a Nemzeti Földalapkezelő 2007 decemberében szabálytalanul, áron alul, alig 12 millió forintért értékesítette a tatabányai erőműhöz tartozó bánhidai telephely 23 hektáros területét.


Drága a föld Tatabánya környékén (Forrás: MH)

A napokban derült ki, hogy a Vértesi Erőműhöz tartozó, de állami tulajdonban lévő bánhidai telephelyet 2007 decemberében egy magáncég kaparintotta meg 12 millió forintos vételáron. A 23 hektáros telephely az erőmű vagyonkezelésében volt, de a tulajdonjogát soha nem tudta megszerezni.

Információk szerint az erőmű saját költségén végezte el a terület művelési ágból való kivonását is. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége az ügyészséghez fordul és büntetőfeljelentést tesz hűtlen kezelés miatt. A Magosz a parlament által elfogadott vagyontörvényre emlékeztet, amely szerint a területet kizárólag a vagyontanács adhatta volna el.

Értesülések szerint a magáncég több százmillió forintért, más hírek szerint már egymilliárdért árulja a földterületet. A város szempontjából környezetvédelmi aggályokat is felvet az ügylet. A bánhidai 9 hektáros salakhegy eltemetése és a terület fásítása különösen fontos. A magáncégnek ugyanakkor úgy sikerült megvenni a területet, hogy a 6 milliárd forintos környezetvédelmi helyreállítás az erőmű kötelezettsége maradt.

Címkék: