Változik a távhő-díj: évi négyezret nyerhet a fogyasztó!

Pénzcentrum2009. január 29. 08:15

A Fővárosi Közgyűlés ma tárgyalja a Főtáv javaslatát, jóváhagyás esetén február 1-től a budapesti távfűtés díja 1,5 %-kal, vagyis az átlagos lakásméretet figyelembe véve éves szinten bruttó 3974 forinttal csökken. A tarifaváltozásokkal és a kedvezményekkel összesen akár évi 23 ezer forint költségcsökkenést is elérhetnek a fogyasztók - írja a Napi.

Mivel az elmúlt évben négyszer is emelkedett a távfűtés költsége, a jelenlegi kedvezmény a legutóbbi, vagyis a novemberi áremelést követő árhoz képest éves szinten mintegy 16 ezer forintos csökkenést jelent februártól - mondta Balog Róbert szóvivő.

A január első felében tartósan hideg időjárás miatt a fővárosi fogyasztók szokatlanul magas, a tavalyi hasonló időszakhoz képest mintegy 30 %-kal nagyobb összegről szóló számlákat kaphatnak februárban. Ezt a közel 20 %-kal nagyobb energiafogyasztás és az elmúlt évi gázáremelkedéseket követő 27,2 %-os hődíjnövekedés együttesen okozza.

A Főtáv - érzékelve, hogy sok fogyasztónál komoly gondot jelentene egy 40 ezer forint körüli számla kifizetése - háromhavi részletfizetést ajánl fel a januári számla 40 %-ának (nagyjából ennyi lesz a váratlan költségnövekedés) törlesztésére.

A Főtáv a más szolgáltatóknál már ismert egyenletes díjfizetés bevezetését is tervezi, amiről a Fővárosi Közgyűlés dönt majd februárban. Ennek lényege, hogy a fogyasztók egy átlagos időjárású év fogyasztása szerint az év 11 hónapjában azonos összegű távhőszámlát és a 12. hónapban a tényleges fogyasztás szerinti elszámoló számlát kapnak. Vagyis ezzel a díjfizetési gyakorlattal lényegesen csökkenteni lehet a magas hőfogyasztású téli hónapok magas számláit, igaz, a nyári hónapok rovására.

Címkék: