Februártól olcsóbb lehet a távfűtés Budapesten!

Pénzcentrum2009. január 15. 08:15

A Fővárosi Közgyűlésnek elküldött Főtáv-javaslat szerint február 1-től a fővárosi távfűtés alapdíjtételei egységesen 5 %-kal, míg a javasolt induló (bázis) hődíj-tételek egységesen 3,5 %-kal csökkennének a jelenleg érvényes díjtételekhez képest - írja a Napi Gazdaság.

Amennyiben a közgyűlés is elfogadja a javaslatot, a különböző díjkedvezmények és az eddigi támogatás átalakításával egy átlagos méretű lakás éves távfűtési összköltsége 1,5 %-kal, vagyis nettó 3312 Ft-tal csökken,

A díj csökkentését a Főtáv Zrt. működési hatékonyságának javítása, a Budapesti Erőmű Zrt. által idén január 1-jétől kezdődően a lakossági hő-felhasználóknak nyújtott újfajta hődíj-árengedmény érvényesítésével összefüggésben megszüntetendő korábbi 2,5 %-os mértékű energetikai korszerűsítési árengedmény átalakítása indokolja. A javaslat csak a lakossági fogyasztókra terjed ki.

A Főtáv számításai szerint az átlagos méretű (52 nm-es, 135 légköbméter térfogatú, 43,1 gigajoule/év hő-felhasználású), fűtéssel és meleg vízzel ellátott lakásra jutó éves szintű nettó távhőköltség (a már említett 2,5 %-os energetikai kedvezmény megszüntetését is bekalkulálva) összességében 1,5 %-kal csökken.

Az éves szintű alapdíjköltség 2,6 %-kal, az éves szintű hődíj-költség - átlagos hő-felhasználás mellett - a Budapesti Erőmű által nyújtott hődíj-árengedmény, illetve a szociális támogatás nélkül 1 %-kal csökken, ez adja ki az összességében 1,5 %-os végfelhasználói árcsökkenést. Vagyis egy átlaglakás éves szintű távhőköltsége bruttó 3974 forinttal lesz kevesebb februártól.

Címkék: