Komoly változás a magyarérettségin: erre hogy fognak készülni a diákok?

Pénzcentrum2024. április 7. 14:31

Átalakul az érettségi, az érvelés vagy szövegalkotás helyett irodalmi kérdéssor lesz, és összehasonlító elemzést se kell majd írni.

Idén a Nemzeti Alaptanterv korábban bejelentett változásai miatt már az új követelmények szerint vizsgáznak a diákok, ez pedig érinti a nagyjából egy hónap múlva induló vizsgaszezont is - írja a Telex. A lap szerint idén sokkal inkább a lexikális tudásra lesz majd szükség az érettségin.

A több részből álló írásbeli érettségin, például a magyar nyelv és irodalom vizsgán nem lesz érvelés/szövegalkotási feladat, helyette egy 20 pontból álló irodalmi kérdéssort kapnak majd a vizsgázó diákok. Ugyanígy eltűnik az összehasonlító elemzés, helyette témakifejtő esszét lehet majd írni.

Van olyan pedagógus, aki szerint sok diáknak gondot okozhat a felkészülés, hiszen ők nem kilencedikesek voltak, mikor az új szabályokat bevezették.

Ez biztos, hogy nehézséget jelent, ilyenkor az üres lyukak betömködése megy, mindenki a sötétben tapogatózik

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- mondta a lapnak Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium magyartanára.

címlapkép: Komka Péter, MTI/MTVA 

Címkék:
oktatás, érettségi, változás, diákok, összehasonlítás, érettségizők, érettségi vizsga,