Komoly változások jönnek a vidéki egyetemeken: erről minden diáknak tudnia kell

Pénzcentrum2024. február 22. 08:15

Nagyon fontos változások élesednek a magyar felsőoktatásban 2024-től: többek között más lesz a pontszámítás menete, és a követelmények terén sem lesz minden a régi - hívta fel a figyelmet rá a HelloVidék.

A 2024-es felsőoktatási felvételi eljárásban több változást vezettek be a pontszámítás és a követelmények tekintetében - figyelmeztet cikkében a HelloVidék. A legfontosabb újdonság, hogy megszűnnek a központi minimumponthatárok és követelmények, az egyetemek és főiskolák maguk dönthetnek arról, hogy milyen szakokhoz kérnek emelt szintű érettségit, és milyen többletpontokat adnak a jelentkezőknek. A cikk szerint az emelt szintű érettségi vizsga nem lesz egységesen kötelező, csak azokon a szakokon, ahol az intézmények előírják. A középszintű érettségi vizsgák kevesebb pontot érnek, mint az emelt szintűek.

A HelloVidék felkeresett több magyarországi egyetemet is - Pécsi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, Széchenyi István Egyetem -, hogy megtudja, mire számítanak az új felvételi rendszertől, miként határozzák meg pontjszámításukat.

Amennyiben kíváncsi vagy az intézmények válaszaira, úgy kattints a HelloVidék cikkére, és olvass tovább!

 

Címkék:
egyetem, oktatás, érettségi, felsőoktatás, felvételi, változások, hellovidék, követelmények,