Egyetemista lesz a gyereked? Akkor ezt jó ha tudod a családi pótlékról!

Pénzcentrum2024. február 15. 17:46

A családi pótlék alapesetben egészen addig jár, amíg a diák közoktatási intézményben tanul. Mi történik azonban akkor, ha érettségi után a gyerekek egyetemre mennek? Az eduline összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Február 15-e a felsőoktatási felvételi jelentkezésének határideje. Azok, akik ősztől egyetemen vagy főiskolán szeretnének továbbtanulni, ma még leadhatják a jelentkezésüket.

 Magyar Államkincstár oldalán található leírás szerint a családi pótlék két részből tevődik össze: a nevelési ellátásból és az iskoláztatási támogatásból. Míg az előbbi a gyerek születésétől a tankötelezetté válásáig jár, addig az utóbbit a tankötelezettség időtartama alatt igényelheti a szülő.

2024-ben a családi pótlék összege a következő:

  • családi pótlék 1 gyerekre: 12.200 Ft (egyedülálló szülő esetén 13.700 Ft)
  • családi pótlék 2 gyerekre: 13.300 Ft gyerekenként (egyedülálló szülő esetén 14.800 Ft gyerekenként)
  • családi pótlék 3 vagy több gyerekre: 16.000 Ft gyerekenként (egyedülálló szülő esetén 17.000 Ft gyerekenként)
  • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyerekre: 23.300 Ft (egyedülálló szülő esetén 25.900 Ft)
  • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos nagykorú személyre: 20.300 Ft

A családi pótlék utalása a tanulmányok befejezése után azonban nem törlődik automatikusan, ezért a jogosultság megszűnését a vármegyei vagy a fővárosi kormányhivatal családtámogatási osztályán, illetve az ország bármelyik kormányablakánál be lehet jelenteni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Abban az esetben, ha a diák nem egyetemen tanul tovább, hanem a szakképzésben, nappali tagozaton, akkor addig jogosult a szülő a családi pótlékra, amíg gyereke be nem tölti a 20. életévét. A támogatás viszont nem jár automatikusan, hanem ezt a szülőnek kell igényelnie.

Ha a tanuló munkát vállal érettségi után és rendelkezik rendszeres havi bevétellel, akkor már nem számít eltartottnak. A jogszabály szerint rendszeres jövedelemnek kell tekinteni azt, ami három egymást követő hónapban meghaladja a mindenkori legkisebb munkabér összegét. A folyósítást pedig a negyedik hónaptól kezdődően kell szüneteltetni.

Címkék:
család, gyerek, családi pótlék, egyetem, oktatás, érettségi, családi, diák, tankötelezettség, szülő, pótlék, családtámogatás,