Ezek a diákok vannak most súlyos helyzetben: ilyen képzésen aligha találnak munkát?

Pénzcentrum2024. február 12. 09:10

Az egyetemisták közel fele inkább munkavállalónak tartja magát, mégis sokan közepes- vagy súlyos pénzügyi problémákkal küzdenek - írja az Eduline. Egy friss felmérés szerint 23 százalékuk küzd súlyos anyagi gondokkal úgy, hogy a hallgatók közel 60 százaléka folyamatosan dolgozik a tanulás mellett.

A legfrissebb, 2022 tavaszán végzett  Eurostudent felmérés szerint a magyar egyetemisták nagyjából fele küzd pénzügyi nehézségekkel; 25 százalékuk "közepes", 23 százalékuk viszont súlyos anyagi gondokról számolt be. A legrosszabb helyzetben a felsőoktatási szakképzésben tanulók vannak, akiknek 28 százaléka vallott komoly anyagi problémákról, míg az alap- és mesterképzéseken tanulóknak átlagosan 23-24 százaléka küzd anyagi nehézségekkel - írja a lap. Pedig a felmérés szerint a hallgatók közel 60 százaléka folyamatosan vállal valamilyen munkát a tanulmányai mellett teljes, vagy félállásban, illetve alkalmi diákmunkákat végeznek.

A kutatás szerint a hallgatók 43 százaléka egyáltalán nem dolgozott, 15 százalék végzett alkalmi jellegű munkát a szorgalmi időszakban, 42 százalék pedig folyamatosan. A részidős képzésben (levelező, esti, vagy távoktatás) tanulók 90 százaléka állandó jelleggel dolgozik, a nappali munkarendű képzésre járóknak mindössze 27 százaléka és 19 százalékuk pedig inkább alkalmi munkákat vállal, hiszen a tanulmányaikkal, a félévente változó órarendjükkel és a nap közepére beékelt órákkal, vagy a két előadás közötti több órás szünetekkel egy kötött munkaidős álllás nehezen összeegyeztethető - írják.

A tanulmányaik mellett folyamatosan dolgozók aránya a nappali rendszerű képzések közül az osztatlan képzéseken a legkevesebb (24,3%), az alapképzésen (41,1%) már valamivel több, a felsőoktatási szakképzésben (58%) már jóval több és mesterképzéseken a legtöbb (62,2%). A képzés tárgyától is nagyban függ, mennyien vállalnak munkát mellette. "A legkevesebben az orvos- és egészségtudomány (69%), valamint a természettudomány (60%) képzési területek hallgatói között vállalnak munkát a tanulmányaik mellett" - írja a tanulmány.

A hallgatók többsége nem azért dolgozik az egyetemi tanulmányai alatt, mert szeretne, hanem anyagi okokból. Fizetniük kell a megélhetésüket, a tanulmányaik költségeit, de olyan egyetemisták is vannak, akiknek másokat kell anyagilag támogatni, például beteg szülőket, testvéreket, vagy bizonyos esetekben a saját gyerekeiket. A nappali képzésekre járók mintegy 56 százaléka például azért dolgozik, hogy tudja fizetni a megélhetésének költségeit - írják. A tanulmányaik mellett dolgozó diákok többségét ráadásul nem is olyan területen alkalmazzák, ami kapcsolódik a tanulmányaikhoz. Ennek ellenére a dolgozó egyetemisták 48 százaléka inkább tartja magát munkavállalónak, és csak másodsorban felsőoktatási tanulmányokat folytató hallgatónak.

Címkék:
hrcentrum, egyetem, oktatás, diákmunka, felsőoktatás, munka, állás, diák, hallgató, diákok, képzés, munkavállalás, egyetemisták, diákmeló,